Categories: Ştiri sănătate

O afecțiune provocată de pierderea unei ființe dragi sau alte experiențe traumatizante au risc dublu de diabet

Femeile care suferă de stres post-traumatic riscă de aproape două ori mai mult să facă diabet decât cele care nu sunt afectate de această tulburare, se arată într-un vast studiu american.

Cercetătorii au analizat datele obținute între 1989 și 2011 în legătură cu aproape 50.000 de femei din SUA și au constatat că există o corelație puternică între severitatea tulburării de stres post-traumatic (TSPT) și nivelul riscului de diabet de tip 2.

Potrivit statisticilor, o femeie din zece suferă de TSPT în cursul vieții, dublu față de bărbați. Probabilitatea este mai mare ca femeile să treacă prin experiențe extrem de traumatizante, ca violul sau alte violențe psihice și mentale, care provoacă adesea această tulburare, arată oamenii de știință. Celelalte evenimente care pot duce la stres post-traumatic analizate în studiu sunt accidentele de mașină și pierderea bruscă a unei ființe dragi.

Circa 4% dintre participantele la studiu au avut simptome de stres post-traumatic. Dintre acestea, aproape 12% au ajuns să fie diabetice la 60 de ani, față de mai puțin de 7% din femeile care nu suferiseră de TSPT, afirmă autorii studiului difuzat online în Journal of the American medical Association, Psychiatry.

La femeile cu TSPT, folosirea antidepresivelor și creșterea în greutate au contat aproape 50% în creșterea riscului de diabet (34% pentru antidepresive și 14% pentru creșterea în greutate). În schimb, fumatul, consumul de alcool sau sedentarismul nu duc, se pare, la creșterea acestui risc la femeile în cauză, adaugă cercetătorii.

‘TSPT nu este numai devastator pentru sănătatea mentală, ci există și efecte nefaste asupra sănătății fizice, mărind riscul unor boli cardiovasculare, de diabet și obezitate’, spune Karestan Koenen, profesor de epidemiologie la Facultatea de Medicină a Universității Columbia din New York.

Cercetarea se bazează și pe rezultatele unor studii realizate anterior, dintre care unul, din 2013, care stabilește o legătură între TSPT și obezitate. Alte cercetări au pus în evidență o corelație între probleme de sănătate mentală precum anxietatea, fobia socială și agorafobia și diabetul de tip 2.

Autorii studiului menționat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru identificarea mecanismelor biochimice ale acestei legături între sindromul traumatic și diabetul de tip 2, precum și alte posibile efecte ca tulburările de somn.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

6 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

6 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

7 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

7 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

8 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic