Sari la conținut

O bacterie periculoasă face ravagii într-un oraș din Europa, unde zeci de persoane sunt internate și cinci au murit. Cum se contractează boala și care sunt simptomele

Sursă foto: Halton Hosusing

Ofițerii polonezi de securitate internă caută sursa unui focar de boală a legionarilor care a ucis șapte persoane și a infectat peste 100 într-un oraș strategic de lângă granița cu Ucraina.

O epidemie de legioneloză declanşată în oraşul Rzeszow din sud-estul Poloniei a cauzat şapte decese, în timp ce alte 76 de persoane sunt în continuare infectate, au anunţat vineri autorităţile sanitare poloneze, informează AFP.

„În total, şapte persoane, patru bărbaţi şi trei femei, au decedat”, a declarat directorul Inspecţiei Sanitare din Polonia, Krzysztof Saczka, pentru postul de televiziune Polsat News.

Legionella pneumophila este o bacterie care se dezvoltă în reţelele de apă caldă sanitară şi care provoacă afecţiuni respiratorii grave.

Persoanele decedate în Polonia, cu vârste cuprinse între 63 şi 95 de ani, sufereau de boli cronice, în special de cancer şi patologii cardiace, iar sistemele lor imunitare erau grav afectate, a precizat Krzysztof Saczka.

Autorităţile poloneze caută în continuare sursa de contaminare. Primele rezultate ale testelor efectuate asupra eşantioanelor de apă ce au fost prelevate nu vor fi cunoscute înainte de lunea viitoare.

Acţiuni suplimentare de dezinfectare

Între timp, oraşul Rzeszow, aflat la mai puţin de 200 de kilometri de oraşul Liov din vestul Ucrainei, a crescut la maximum nivelurile de clor, raze UV şi ozon folosite pentru tratarea apei. Sistemul de apă va fi, de asemenea, filtrat şi dezinfectat, a precizat Fijolek.

Ministerul Sănătăţii a declarat joi dimineaţa că a fost formată o echipă de criză sub conducerea ministrului sănătăţii, Katarzyna Sojka, pentru a analiza epidemia.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cea mai frecventă formă de transmitere a bacteriei este inhalarea aerosolilor contaminaţi care se produc în momentul unor jeturi de apă sau a unor vapori din surse de apă contaminate.

Legioneloza sau boala legionarului

focar e. coli
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Legioneloza, sau boala legionarului, este o infecţie pulmonară gravă de origine bacteriană. Contaminarea se poate face pe cale respiratorie, prin inhalarea bacteriei, dar şi prin apă sau prin aerul condiţionat. Boala nu se transmite între oameni.

Infecţia, a cărei incubaţie durează între două şi zece zile, a primit acest nume după prima epidemie cunoscută, care s-a produs în 1976 într-un hotel din oraşul american Philadelphia, unde avea loc o conferinţă organizată de American Legion, principala asociaţie a veteranilor de război din Statele Unite.

Atunci, peste 220 de participanţi s-au îmbolnăvit şi 34 dintre ei au decedat.

Simptome boala legionarului

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), rata de deces în rândul pacienţilor care fac boala legionarilor este de aproximativ 5-10 %.

Nu toate persoanele expuse la legionella dezvoltă boala, riscul de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei legionella fiind mai mare în cazul celor cu boli subiacente, al fumătorilor şi al persoanelor în vârstă.

Simptomele debutează în general între a doua şi a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece şi trei săptămâni până la apariţia lor.

Printre primele simptome se numără de obicei:

  • febra,
  • frisoanele,
  • durerile de cap şi durerile musculare,
  • urmate de o tuse seacă şi de dificultăţi de respiraţie care pot avansa rapid spre pneumonie severă.

În jur de o treime din pacienţi au şi diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienţi apar stări de confuzie sau delir.

Majoritatea pacienţilor trebuie să fie spitalizaţi şi trataţi cu antibiotice adecvate. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel