Sari la conținut

STUDIU. Anumite fructe ar putea crește riscul apariției cancerului de piele

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit o anumită asociere între consumul de citrice şi melanomul malign, într-un studiu preliminar, realizat pe baza datelor oferite de două cercetări anterioare care s-au desfăşurat pe o perioadă îndelungată de timp.

Noul studiu nu a cercetat însă dacă fructele şi sucul de citrice reprezentau cauza de apariţie a acestui cancer de piele, iar oamenii de ştiinţă vor avea nevoie de mai multe cercetări suplimentare pentru a confirma această asociere, au precizat autorii analizei ştiinţifice, într-un articol publicat în Journal of Clinical Oncology.

Rezultatele, provenind de la studii observaţionale care ar putea să nu reflecte întreaga populaţie americană, ar trebui să fie interpretate cu precauţie, a spus coordonatorul cercetării, Abrad Qureshi, medic la Facultatea Warren Alpert din cadrul Universităţii Brown din Rhode Island.

Abrad Qureshi a colaborat la acest studiu cu cercetătorii de la Channing Division of Network Medicine, din cadrul Brigham and Women’s Hospital din Boston.

„Melanomul malign cutanat este o formă de cancer de piele care are potenţialul de a fi mortală. Deşi au fost făcute descoperiri incredibile, recent, în tratamentul contra melanomului, prevenirea lui prin folosirea cremelor de protecţie solară şi testele împotriva cancerului de piele sunt recomandate„, a spus profesorul Qureshi.

Studiul a folosit date furnizate de o cercetare realizată pe 63.000 de femei – Nurses’ Health Study – şi date oferite de o cercetare realizată pe 41.000 de bărbaţi – Health Professionals Follow-Up Study -, efectuate de la mijlocul anilor 1980 până în 2010. La fiecare 2-4 ani, cercetătorii americani colectau date despre dietele participanţilor, iar aceştia raportau singuri toate evenimentele lor medicale, precum diagnosticarea unui melanom, confirmate prin înregistrările lor medicale oficiale.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel