Sari la conținut

O boală infecţioasă face ravagii într-un judeţ din nordul ţării

Autorităţile din județul Satu Mare sunt în alertă după ce un focar de boală infecţioasă a fost descoperit în localitatea Bercu Roșu, unde s-a adoptat luni un plan de măsuri. Totul a pornit de la o vulpe descoperită într-o gospodărie.

 

Potrivit autorităților locale, un focar de rabie a fost raportat în zonă.  Astfel, a fost aprobat „Planul de măsuri pentru focarul de rabie din localitatea Bercu Nou și zona considerată de risc crescut” care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice.

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitatea Bercu Nou, informează autoritățile.

Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă (incurabilă) atât la animale cât și la om.

Proprietarii, obligați să vaccineze animalele

Localnicii, proprietari de câini și pisici, sunt îndemnați să își vaccineze de urgență patrupedele – relatează presasm.ro.

Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Vaccinarea antirabică se face, în funcție de specie, începând cu vârstă de 6 săptămâni și se repetă anual. Ultimul focar de rabie identificat la nivelul județului Satu Mare a fost la începutul lunii ianuarie, în localitatea Orașu Nou, identificat tot de la o vulpe infectată.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel