Sari la conținut

O boală teribilă afectează tot mai mulți tineri. Medicii sunt îngrijorați

cancer
Imagine creată cu AI

O boală teribilă afectează tot mai mulți tineri. Medicii sunt îngrijorați de rezultatul unui studiu realizat în Uniunea Europeană și Regatul Unit. Cercetarea arată o realitate alarmantă: decesele cauzate de o boală teribilă în rândul tinerilor ar putea crește cu aproximativ o treime în 2024.

Experții de la Universitatea din Milano (Italia) estimează că decesele cauzate de această boală vor crește semnificativ în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani.

Creșterea prognozată în Uniunea Europeană, precum și în Marea Britanie, va fi semnificativă în comparație cu 2018.

Este vorba despre cancerul colorectal, una dintre cele mai comune forme de cancer.  Rezultatele acestui studiu sunt îngrijorător de similare cu cele publicate pe 17 ianuarie 2024 în Raportul Statistic al Societății Americane de Cancer.

Potrivit raportului, boală este principala cauză de deces de cancer la bărbații sub 50 de ani din Statele Unite. Pentru femeile din aceeași grupă de vârstă, cancerul de colon este a doua cauză de deces prin cancer, iar cifrele par să fi crescut din anii 1990.

 cancer colorectal la persoanele tinere
Sursa foto: pexel.com

„Procentele sunt puțin diferite, dar cred că tendința este similară și cred că comentariile despre obezitate, dietă și consumul de alcool sunt cu siguranță valabile”, spune purtătorul de cuvânt al Societății Americane de Cancer, Christina Annunziata.

Studiu: Din ce în ce mai mulți tineri sunt expuși riscului de cancer colorectal

O caracteristică îngrijorătoare a acestui tip de cancer, conform lui Carlo La Vecchia, autorul principal al noului studiu, este că boala este mult mai agresivă la tineri. Obezitatea și consumul de alcool par a fi factori cheie în dezvoltarea cancerului colorectal.

În țări precum Franța și Italia, unde consumul de alcool a scăzut, creșterea mortalității nu a fost la fel de puternică.

„Oamenii ar trebui să urmărească să mențină o greutate sănătoasă, să mănânce o dietă bogată în fructe și legume și săracă în carne roșie, să facă sport în mod regulat și să limiteze consumul de tutun și alcool”, a spus Cristina Annunciata.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel