miercuri, august 10, 2022

O parte dintr-o racheta chinezească, scăpată de sub control, ar putea cădea pe Pământ sâmbătă. Resturi din nava spațială de 21 de tone ar putea lovi zone populate, inclusiv New York și Madrid. Cu toate astea, punctul în care va lovi nu poate fi identificat decât cu câteva ore înainte.

O parte din racheta chineză Long March 5B, lansată pe 29 aprilie, se va prăbuși în jurul datei de 10 mai pe Pământ, într-un punct de aterizare care rămâne deocamdată necunoscut.

Te-ar mai interesa: Scandalul pastilelor cu iod. Rafila reacționează: ...

În acest moment, uriașa rachetă Long March 5B merge cu 27.600 km/h pe o orbită defectuoasă și ar putea reintra necontrolat în atmosferă zilele acestea, scrie The Guardian.

Miezul înalt de 30 de metri al rachetei Long March 5B a lansat modulul de bază fără pilot „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului pe 29 aprilie, după decolarea de la Wenchang, din provincia chineză Hainan.

”Nu este bine”

Long March 5B a intrat apoi pe o orbită temporară, pregătind scena pentru una dintre cele mai mari reintroduceri necontrolate cunoscute vreodată. Iar unii experți se tem că ar putea ateriza într-o zonă locuită.

Te-ar mai interesa: Ce sfânt sărbătorim mâine: mulți îi poartă numele...

„Potențial nu este bine”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de astrofizică de la Universitatea Harvard.

„Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, au ajuns înapoi tije lungi, mari de metal, care zburau pe cer și au avariat mai multe clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus el.

„Majoritatea au ars, dar au fost aceste bucăți enorme de metal care au lovit Pământul. Suntem foarte norocoși că nimeni nu a fost rănit”, a completat McDowell.

Te-ar mai interesa: HOROSCOP: Taurii sunt norocoșii zodiacului, leii s...

Marți, nucleul rachetei orbita în jurul Pământului la fiecare 90 de minute, cu aproximativ 27.600 km/h, la o altitudine de peste 300 km. Armata SUA a numit-o 2021-035B, iar traseul ei poate fi văzut pe mai multe site-uri web, inclusiv orbit.ing-now.com.

De la sfârșitul săptămânii trecute orbita a scăzut cu aproape 80 km în altitudine și SpaceNews a raportat că observațiile amatorilor la sol au arătat că nu este sub control și se prăbușește.

Te-ar mai interesa: Nutriționist de la Harvard: „Acesta este pri...

New York, Madrid și Beijing, în pericol

Racheta trece acum deasupra unor metropole ca New York, Madrid și Beijing

Viteza acesteia fac imposibilă prezicerea locului în care va ateriza atunci când atmosfera Pământului o va trage în cele din urmă, deși McDowell a spus că cel mai probabil rezultat este că va cădea în mare, deoarece oceanul acoperă aproximativ 71% din planetă.

Dar McDowell spune că unele bucăți ale rachetei vor supraviețui reintrării și că ar fi „echivalentul unui mic accident de avion, cu resturi împrăștiate pe 160 de kilometri”.

Te-ar mai interesa: Cum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții c...

Din 1990, nimic peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a intra din nou necontrolat în atmosferă. Se crede că masa de bază a rachetei este de aproximativ 21 de tone.

„Este cu adevărat neglijent din partea Chinei. Lucruri de peste 10 tone nu le lăsăm să cadă din cer necontrolat în mod deliberat”, a spus McDowell.

Pe baza orbitei sale actuale, racheta trece deasupra Pământului la nord până la New York, Madrid și Beijing și la sud în Chile și Wellington- Noua Zeelandă și ar putea intra din nou în atmosferă în orice punct din această zonă.

Având însă în vedere viteza sa, orice mică schimbare în traseul său ar putea face o mare diferență asupra locului în care ajunge. Se așteaptă să se întoarcă pe Pământ pe 10 mai, plus sau minus două zile.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private