Sari la conținut

O cură cu acest FRUCT MINUNE curăţă FICATUL de toxine

ficat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente benefice pentru ficat

Ficatul este singurul organ din corpul uman care are capacitatea de regenerare naturală, fiind o adevărată uzină biologică, cu peste 500 de funcții. Printre altele, ficatul este responsabil de procesarea și stocarea glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și a mineralelor.

Medicii recomandă mai multe alimente sănătoase care pot curăța ficatul de toxine. Mai exact, nutriţioniştii susţin că există o serie de alimente miraculoase care pot detoxifia celulele hepatice, funcţionând precum suplimentele de curățare a ficatului.

Aşa cum unele alimente sunt dăunătoare ficatului (prăjelile, dulciurile, produsele procesate), există şi alimente care au un efect de balsam asupra acestui organ.

Ananasul este unul dintre aceste alimente, fiind recomandat în mod deosebit persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice.

Enzima cu rol de balsam

Pe lângă conţinutul bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi, ananasul conţine un ingredient care este în mod deosebit benefic pentru ficat – bromelaina. Aceasta este o enzimă care contribuie la dezintegrarea toxinelor din organism, facilitând astfel eliminarea acestora din organism, potrivit doc.ro.

Mai mult decat atât, ananasul conţine şi vitamina C, benefică pentru sănătatea ficatului, dar şi pentru menţinerea sistemului imunitar puternic.

Fără excese!

Medicii atrag însă atenţia că ananasul nu trebuie consumat în exces, din cauza conţinutului bogat de mangan, care poate deveni toxic pentru organism dacă se depăşeşte limita maximă admisă de 11 mg/zi. Astfel, apar riscul de complicaţii neurologice precum boala Parkinson, pe fondul cantităţii excesive de mangan.

În plus, atenţie ananasul din conservă, care conţine zaharuri şi conservanţi adaugăţi, care nu sunt deloc benefice pentru ficat.

ananas
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Se recomandă consumul de ananas în stare naturală, sub formă de suc preparat în casă ori ca atare, tăiat felii sau cubuleţe. Se poate consuma ananasul şi în salată de fruct. Acest fruct trebuie păstrat la temperatura camerei, dar dacă este feliat, se păstrează la rece, în frigider.

Contraindicaţii 

Cu toate ca ananasul este extrem de sanatos, exista si situatii in care nu e indicat sa fie consumat. De pilda, ananasul e contraindicat in cantitati mari in timpul unui tratament cu betablocante.

Aceste medicamente prescrise pentru afectiuni cardiace pot determina cresterea nivelului de potasiu din sange. Alimentele bogate in potasiu precum ananasul ar trebui consumate in cantitati limitate daca se urmeaza un tratament cu betablocante.

Pacientii cu reflux gastroesofagian pot avea de-a face cu o accentuare a simptomelor gastrice in urma consumului de alimente cu aciditate crescuta, asa cum este si ananasul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel