Sari la conținut

O dietă care protejează inima mai bine decât orice medicament

Greek salad

Potrivit unui studiu de lungă durată, acest stil de alimentaţie reduce considerabil riscul problemelor de inimă şi în special al atacului de cord, în cazul vârstnicilor, obezilor sau diabeticilor.  

Cercetarea s-a întins pe o perioadă de 5 ani şi a inclus aproximativ 7.500 de spanioli care aveau un risc crescut al bolilor de inimă. Cei care au adoptat dieta mediteraneeană şi-au redus cu 30% riscul, faţă de cei care au urmat un regim alimentar sărac în grăsimi.

Dieta mediteraneeană include multe fructe, peşte, carne de pui, fasole, roşii, salate, ulei de măsline, alune, nuci, migdale şi vin.

Cei care au participat la studiu nu au avut un meniu strict, cu un număr fix de calorii, deoarece, pierderea în greutate nu a fost unul dintre scopuri. Din acest motiv, majoritatea au reuşit să se ţină de dietă şi doar 7% au renunţat după 2 ani. În rândul celor care au urmat dieta săracă în grăsimi, numărul celor care au renunţat a fost de 2 ori mai mare.

Doctorul Ramon Estruch de la Spitalul Clinic din Barcelona este de părere că rezultatele studiului ar trebui să-i determine pe medici să recomande pacienţilor supraponderali, diabetici sau care au un risc crescut al bolilor de inimă să urmeze dieta mediraneeană. ,,Ca doctor, este mai uşor să recomanzi un tratament medicamentos, însă dieta are un efect important în prevenirea bolilor de inimă. În plus, cele mai bune medicamente disponibile în momentul de faţă, reduc cu 25% riscul bolilor de inimă, având o eficienţă asemănătoare cu cea a dietei mediteraneene,” a adăugat dr. Estruch.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel