Sari la conținut

O dietă vegană îți poate provoca migrene? Un nou studiu descoperă o legătură șocantă între dietă și dureri de cap severe

durere
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce este terapia durerii

O dietă vegană îți poate provoca migrene? Un nou studiu descoperă o legătură șocantă între dietă și dureri de cap severe

Durerea de stomac, urechi, brațe sau picioare este adesea considerată tolerabilă. Dar forma durerii care afectează cel mai mult oamenii este durerea de cap. Durerile de cap și migrenele sunt cele mai deranjante din multe motive – pot afecta concentrarea, focusare, dorința de a lucra și de a studia.

Migrenele, în special, pot fi debilitante și pot duce la greață și chiar sensibilitate la lumină. Dar, în mod surprinzător, un studiu recent publicat de Nutritional Neuroscience a găsit o legătură între obiceiurile alimentare și migrene. 

O dietă vegană îți poate provoca migrene?

Cu implicarea a 8953 de participanți, studiul a descoperit că 1838 de persoane implicate în Sondajul Național de Sănătate și Nutriție din perioada 1999-2004 sufereau de migrene. Și deși au luat în considerare variabilele responsabile, oamenii din spatele studiului au analizat datele și au găsit o legătură între durerile de cap și dietă – în special folosind indicele nutrițional de prognostic și efectul acestuia asupra durerilor de cap severe și migrenelor.

Experții au descoperit că malnutriția ușoară, moderată și severă a fost asociată cu dureri de cap mai intense care apar mai des. Experții au remarcat, de asemenea, că dietele celor care suferă de migrenă au mai multe șanse să lipsească vitaminele și mineralele esențiale, cum ar fi seleniu, potasiu, acid folic, fibre, riboflavină, magneziu și vitaminele A, C, K, B6 și B12.

În plus, acești oameni beau mai multă cafea și consumau mai multă teobromină, un compus găsit în ciocolată, concluzând astfel că dieta era puternic asociată cu riscul și severitatea migrenelor.

Experții au mai afirmat că migrenele pot fi declanșate și de scăderea zahărului din sânge – la persoanele care fie renunță la carbohidrați sau la anumite grupe de alimente, păstrează intervale lungi între mese sau sar peste mese.

În plus, malnutriția prelungită duce adesea la deficiențe de minerale și vitamine – în special vitaminele B și magneziul, care pot contribui la migrene severe.

Cele mai proaste moduri de dietă pentru cei care suferă de migrenă

În plus, dieta și migrenele au o altă legătură comună – persoanele care suferă de dureri de cap au apetit redus și ca urmare migrenele se agravează și se repetă.

Unele modalități specifice de dietă sunt asociate în special cu deficiențe nutriționale și dureri de cap ulterior, cum ar fi dieta vegetariană, dietele vegane și ketogenice.

Prin urmare, dacă sunteți predispus la migrene sau dureri de cap – ușoare sau severe – se recomandă să consultați medicul înainte de a face orice modificare a dietei, de a vă abține de la grupele de alimente sau de a vă baza pe suplimente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel