Categories: Ştiri sănătate

O echipă de studenţi români, aproape de o invenţie istorică! Inima artificială care ar putea rezista 100 de ani

Din cuprinsul articolului

În contextul în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate in România, numărul donatorilor este din ce în ce mai mic. Însă, viitorul medicinei ar putea oferi o şansă în plus la viaţă persoanelor care au nevoie de un transplant cardiac prin găsirea unei soluţii permanente.

O echipă de studenţi de la Universitatea de Medicina și Farmacie din Iaşi a ajuns în finala primei competiții  mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale. Tinerii români speră că prototipul lor va ieși învingător şi va ajunge să ofere o șansă la viață celor care așteaptă un transplant de inimă.

În laboratorul de la etajul 12 al Universității de Medicina și Farmacie din Iaşi, 30 de studenți împreună cu profesorii lor vor să creeze o nouă inimă artificială, transmite observatornews.ro.

Robert Gatman, el însuşi pacient la un moment dat, este student în anul al doilea la Bioinginerie şi explică de ce-a implicat în realizarea proiectului: „O motivaţie foarte importantă să mă implic în acest proiect este faptul că eu însuşi am o valvă mecanică în mine şi asta e ca o motivaţie în plus pentru că doresc să ajut şi eu persoanele care suferă de boli cardio vasculare”.

Inima artificială, alimentată wireless

Componentele noii inimi artificiale ar trebui să aibă o durată de viaţă mult mai mare decât ce există acum.

Inima va fi din titan, partea implantabilă, iar partea electronică va fi implantată subcutanat. Aceasta va fi alimentată wireless,  iar pompa funcţionează continuu. Are o durabilitate spunem noi de peste 100 de ani spre deosebire de ce există acum cu o durabilitate de 6 luni.

„Noi am conceput o inimă artificială totală din titan cu o durabilitate nedefinită şi care poate fi implantată atât pacientului pediatric, cât şi celui adult”, a explicat coordonatorul proiectului, dr. Alexandru Pleșoianu.

Concursul se va desfășura în luna octombrie în Texas și va aduna 8 echipe de studenți de pe 4 continente.

Primul transplant cardiac a fost realizat pe 24 octombrie 1999 la Spitalul Clinic de Urgența Floreasca, din București, de doctorul Brădișteanu și profesorul Deac. Al doilea transplant a fost realizat la Tg. Mureș, pe 14 noiembrie 1999.

Pe data de 17 ianuarie, o echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a efectuat primul transplant de cord din acest an din România, unui pacient în vârstă de 54 ani din judeţul Caraş-Severin, care se afla în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

4 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

4 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

5 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

5 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

6 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia