Sari la conținut

„Ucigașul tăcut” a făcut-o pe Tina Turner să resimtă greață și amețeală înainte de moarte – ce trebuie să știi

Retete si Vedete

Tina Turner a murit miercuri din cauze naturale, după zeci de ani de luptă cu o boală de rinichi, pe care a continuat să o lupte în ciuda faptului că a primit un transplant de la soțul ei, Erwin Bach.

Milioane de oameni din întreaga lume încă deplâng dispariția legendarei cântărețe Tina Turner, care a murit miercuri seară în locuința sa din Elveția.

Reprezentanții au confirmat că decesul artistei în vârstă de 83 de ani a survenit din cauze naturale, dar a venit după zeci de ani de luptă cu o boală de rinichi care, la un moment dat, a făcut-o pe vedetă să fie gata să-și pună capăt zilelor.

Un transplant de la soțul ei, Erwin Bach, nu a fost suficient și și-a petrecut ultimele luni simțind „greață și amețeli” și fiind „foarte speriată”.

Citeste si:

Tina a vorbit cu curaj despre lupta ei terifiantă cu „ucigașul tăcut” al bolii renale înainte de a muri.

Dar ce se poate face în această privință? În cele ce urmează, analizăm mai îndeaproape boala cronică de rinichi.

Retete si Vedete

Care este cauza?

Boala de rinichi poate varia de la o afecțiune ușoară, cu puține simptome, până la una foarte gravă, în care organul cedează complet, cunoscută sub numele de insuficiență renală.

Persoanele care suferă de această afecțiune riscă, de asemenea, să dezvolte și alte probleme grave, inclusiv cele care afectează inima și vasele de sânge.

De obicei, nu există simptome ale ucigașului tăcut în stadiile incipiente și poate fi diagnosticat doar în urma unor teste de la alte afecțiuni.

În stadii mai avansate, simptomele pot include oboseală, glezne, picioare sau mâini umflate, dificultăți de respirație, greață sau sânge în urină.

Potrivit NHS, boala cronică de rinichi este de obicei cauzată de alte afecțiuni care pun presiune asupra organelor și este adesea rezultatul unei combinații de probleme.

  • Tensiune arterială ridicată
  • Diabet
  • Colesterolul ridicat
  • Infecții ale rinichilor
  • Glomerulonefrita (inflamația rinichilor)
  • Boala polichistică renală autozomal dominantă – o afecțiune ereditară în care în rinichi se dezvoltă excrescențe numite chisturi
  • Blocaje în fluxul de urină – de exemplu, din cauza pietrelor la rinichi care se tot întorc sau a unei prostate mărite
  • Utilizarea regulată și pe termen lung a anumitor medicamente – cum ar fi litiul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Ce tratamente sunt disponibile?

Nu există niciun tratament, dar tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor și poate împiedica agravarea bolii.

Acestea depind de gravitatea bolii, dar principalele tratamente includ modificări ale stilului de viață al persoanelor, medicamente pentru a controla probleme precum tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat sau dializă.

În cazurile avansate, oamenii pot avea nevoie de un transplant de rinichi.

Retete si Vedete

Ce s-a întâmplat cu Tina Turner?

Tina Turner a dezvăluit într-un interviu revelator că rinichii ei au fost „victimele” faptului că a negat faptul că hipertensiunea sa a necesitat un tratament cu medicamente convenționale.

Ea a spus: „M-am expus unui mare pericol refuzând să accept realitatea că am nevoie de medicație zilnică pentru tot restul vieții mele.

„Mi-am considerat corpul un bastion invulnerabil și indestructibil pentru mult prea mult timp.

„Sufăr de hipertensiune arterială de multă vreme, am fost diagnosticată în 1978, dar nu mi-a păsat prea mult de ea.

„Nu-mi amintesc să fi primit vreodată o explicație despre ce înseamnă hipertensiunea arterială sau cum afectează organismul. Am considerat că tensiunea arterială ridicată este normală pentru mine. „Prin urmare, nu am încercat cu adevărat să o controlez. În 1985, un medic mi-a dat o rețetă pentru niște pastile din care trebuia să iau una pe zi și asta a fost tot. Nu m-am mai gândit la asta.

„După ce am suferit un accident vascular cerebral în 2009 din cauza hipertensiunii mele prost controlate, m-am luptat să mă pun pe picioare. Atunci am aflat pentru prima dată că rinichii mei nu mai funcționau atât de bine.

„Își pierduseră deja 35% din funcție.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.