Sari la conținut

O femeie a mers la medic pentru că s-a îngrășat și o durea stomacul. Ce au descoperit medicii a fost de-a dreptul șocant

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

O femeie a mers la medic pentru că s-a îngrășat și o durea stomacul. Medicii au descoperit o tumoare de 86 de kilograme crescând din ovarul ei.

La un cabinet medical din Italia, o pacientă s-a prezentat cu burtă umflată și dureri de stomac și a spus că s-a îngrășat aproximativ 40 de kilograme în ultimele zece luni. Simptomele ar putea indica în mod normal o sarcină – dacă pacienta avea 62 de ani.

Pe lângă durerea de stomac, umflarea și o oarecare dificultăți de respirație, toate celelalte teste au revenit la normal.

Medicii au optat pentru a efectua o intervenție chirurgicală exploratorie și a îndepărta tot ceea ce creștea în abdomenul femeii. Când au deschis-o, au descoperit o tumoare de 39 de kilograme, pe care au descris-o într-o recentă provocare clinică JAMA.

Operația a scos la iveală o tumoră rară

Tumora a fost un carcinom ovarian mucinos, un subtip rar de cancer ovarian caracterizat de celule canceroase pline de lichid care sunt acoperite cu mucus, care provin din ovarul stâng al pacientului. Carcinomul ovarian mucinos reprezintă aproximativ 2-3% din noile diagnostice de cancer ovarian.

Medicii au reușit să îndepărteze tumora dintr-o singură bucată, ceea ce este important pentru tumorile pline cu lichid. Deversarea conținutului tumorilor în timpul intervenției chirurgicale poate crește riscul ca cancerul să revină, potrivit unei recenzii din 2019 publicată în Radiographics.

Tumora, odată îndepărtată, măsura 19,7 inci lungime și cântărea aproape 39 de kilograme.

Tumorile mucinoase pot crește la dimensiuni uriașe, astfel încât tind să fie găsite mai devreme în comparație cu alte tipuri de cancer ovarian, potrivit Centrului Comprehensive Cancer al Universității din Chicago.

Din fericire, pacienții care sunt diagnosticați cu carcinom ovarian mucinos în stadiul I au o rată de  supraviețuire de 5 ani de 90% sau mai mult dacă tumora este îndepărtată complet, potrivit unei recenzii din Jurnalul Internațional de Cancer Ginecologic.

Pacienta din Italia și-a revenit bine după operație și a fost externată din spital cinci zile mai târziu, au scris medicii ei. La o programare de urmărire de șase luni, ea nu prezenta simptome și nu avea markeri de cancer în sânge.

Tumorile ovariene pot fi periculoase la orice dimensiune

În literatura medicală au fost descrise și tumori ovariene mai mari; în 2018, medicii au îndepărtat o masă de 60 de kilograme de la o femeie de 38 de ani din Connecticut. Tumora ei nu era canceroasă, dar a devenit atât de mare încât i-a afectat digestia.

Dar dimensiunea unei tumori nu are nimic de-a face cu cât de periculoasă este. De fapt, tumorile mucinoase precum cele ale femeii din Italia sunt benigne în aproximativ 80% din cazuri, canceroase la limită în 10% din cazuri, iar restul de 10% sunt maligne, potrivit Insider.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel