Sari la conținut

O femeie de 50 de ani a dezvoltat un cheag de sânge la creier și a murit după vaccinul Johnson & Johnson

O femeie din Oregon, SUA, în vârstă de 50 de ani, a murit din cauza unui cheag de sânge, la două săptămâni de la primirea vaccinului COVID-19 Johnson & Johnson. 

Ea este a zecea persoană confirmată public cu acest efect advers rar. Alte șase femei, toate între 18 și 50 de ani, au dezvoltat cheaguri de sânge la creier în combinație cu un număr scăzut de trombocite după vaccinul J & J. O altă femeie sub 60 de ani și un tânăr au dezvoltat afecțiunea în timp ce participau la studiile pentru vaccin.

Deși, oficialii din domeniul sănătății din Oregon au spus că și celelalte șase femei au dezvoltat „acest cheag de sânge”, nu au specificat dacă aceasta le-a afectat creierul (o afecțiune cunoscută sub numele de tromboza sinusului venos cerebral sau CVST).

Oficialii din Oregon au declarat că femeia a primit vaccinul înainte ca SUA să oprească administrarea vaccinului. Reacția ei la acesta a fost raportată Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) pe 18 aprilie. Mai exact, cu doar o zi înainte ca Comitetul consultativ al CDC pentru practicile de imunizare (ACIP) să se întrunească pentru a dezbate dacă să recomande vaccinările reluarea vaccinărilor cu Johnson & Johnson.

10 cazuri de cheaguri de sânge

Se așteaptă ca grupul să recomande reluarea utilizării vaccinului, chiar în acest weekend, însă unii membri ai comisiei au spus că ar trebui să vină cu un avertisment cu privire la formarea de cheaguri rare, dar cu potențial letal, pentru femeile mai tinere.

„Cazul din Oregon se va adăuga la lista de dovezi despre potențialul risc asociat vaccinului Johnson & Johnson”, a declarat Autoritatea pentru Sănătate din Oregon (OHA) într-un comunicat de presă. Dar OHA a menționat că încă nu pot concluziona dacă vaccinul i-a cauzat moartea. Oficialii statului și ai CDC investighează în continuare moartea femeii.

Din cele 10 cazuri totale de cheaguri de sânge în combinație cu un număr scăzut de trombocite raportate după vaccinul J&J, șase au fost cheaguri care afectează creierul (CVST).

Cinci au fost raportate la femei sub 50 de ani și au avut loc pe parcursul lansării vaccinului. O altă persoană care a primit vaccinul a dezvoltat o altă formă de cheag de sânge, cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă.

Având în vedere apariția celor 10 cazuri de cheaguri de sânge periculoase raportate la aproape opt milioane de vaccinuri, rata este acum încă extrem de scăzută. Asta înseamnă că aproximativ cinci cazuri de cheaguri de sânge care afectează creierul, ar fi de așteptat la un milion de oameni din populația generală.

Vaccinul Johnson & Johnson trebuie să conțină un avertisment

Incidența în rândul celor vaccinați cu J&J a fost suficient de mare pentru a provoca îngrijorare în rândul oficialilor FDA și CDC, dar mai mulți membri ai comitetului nu cred că vaccinul prezintă un risc semnificativ pentru a nu mai utiliza deloc vaccinul.

Cinci experți din grupul celor dintr-un comitet de 15 care vor vota dacă se va relua folosirea vaccinului au declarat pentru Business Insider că doresc ca vaccinul Johnson & Johnson să fie încă folosit în S.U.A.

Însă mai mulți au sugerat că ar trebui să vină cu un avertisment referitor la riscul apariției cheagurilor de sânge, în special la femei.

Vaccinările cu J & J au fost întrerupte săptămâna trecută, în SUA, după nouă rapoarte despre o posibilă reacție rară la vaccin care implică cheaguri de sânge. Șapte dintre reacții au fost la femeile sub 60 de ani.

Este puțin probabil ca autoritățile de reglementare să stabilească o limită de vârstă pentru cine poate primi vaccinul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel