sâmbătă, ianuarie 23, 2021
Elena Oceanu

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, la Spitalul Județean din Constanța după ce o femeie de 70 ani a murit de infarct la spital, după ce a așteptat 16 ore la Urgențe

Femeia a ajuns la spital pe 1 februarie, în jurul orei 7 dimineața, acuzând dureri în piept și abdomen. Abia după 12 ore, femeii i s-a făcut o electrocardiogramă (EKG), iar după alte 4 ore a fost mutată pe un pat, relatează Mediafax.

La o oră după ce a fost pusă în pat, femeia a murit în brațele fiului său.

A murit de infarct după ce a așteptat 16 ore la Urgențe. Reprezentanții Poliției Constanța au declarat că în această cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă: “S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Bărbatul a făcut astăzi (luni – n.r.) plângere și acuză că, sâmbătă, mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7 până la ora 12 la urgențe fără să fie tratată cum trebuie de cadrele medicale”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție din Constanța.

Reprezentanții Spitalului Județean Constanța au declarat că fac și ei o anchetă internă pentru a se stabili cine se face vinovat de decesul femeii: “Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe codul roșu dar, din păcate, eforturile medicilor din resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă”, a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:

  • cod roșu – resuscitare
  • cod galben – critic
  • cod verde – urgent
  • cod albastru – non-urgent
  • cod alb – consult

Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței:

  • pacienții cod roșu (resuscitare) – 0 minute
  • pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) – 15 minute
  • pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute
  • pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute
  • pacienții cod alb (consult) – 240 de minute