Sari la conținut

O fetiță de 12 ani a fost diagnosticată greșit cu dezechilibre hormonale. Ce au descoperit medicii a fost cu adevărat ȘOCANT. A fost necesar îndepărtarea unui ovar

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

O fetiță de 12 ani a avut nevoie de îndepărtarea întregului ovar stâng din cauza unei tumori care creștea în interiorul acestuia, provocând efecte hormonale, inclusiv întrerupere a ciclului menstrual și lactație.

După ce a avut prima menstruație la vârsta de 10 ani, fata nu a avut un ciclu regulat în următorii doi ani. Unele neregularități menstruale pot fi normale, mai ales la fetele tinere, dar fata a început să se plângă și de dureri abdominale frecvente.

De asemenea, fetița de 12 ani se confrunta cu  o scurgere lăptoasă din ambii sâni, ceea ce l-a determinat pe medicul ei să-i testeze nivelul de hormoni. Rezultatele au confirmat că fata nu era însărcinată. Cu toate acestea, nivelurile ei de prolactină – hormonul care declanșează producția de lapte – au fost în afara graficilor.

Medicii au diagnosticat-o inițial cu un dezechilibru hormonal care provine din glanda pituitară, care se află la baza creierului. O glanda pituitară hiperactivă poate provoca o serie de probleme hormonale, inclusiv perioade neregulate și producție neașteptată de lapte matern.

Dar din cauza durerilor abdominale care se agravau, medicii ei au decis să facă o ecografie, care a scos la iveală o masă la nivelul abdomenului inferior. La o intervenție chirurgicală exploratorie, ei au descoperit că ovarul ei stâng fusese complet preluat de o tumoare de 3 kilograme. Cazul ei a fost descris recent în American Journal of Case Reports.

Pacienta a fost diagnosticată cu o formă rară juvenilă de cancer ovarian

Pacienta a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer ovarian numită tumoare cu celule granuloase de tip juvenil (JGCT), conform raportului de caz. Medicii i-au îndepărtat masa de 3 kilograme împreună cu ovarul ei stâng, iar ea a fost externată din spital după 4 zile.

Tumorile cu celule granuloase reprezintă 5-8% din toate tumorile ovariene și doar 5% dintre GCT-urile diagnosticate afectează tinerii, conform raportului de caz.

Acest tip de tumoră crește din țesutul ovarian care eliberează hormonii estrogen și inhibină, astfel încât poate provoca pubertatea să apară devreme sau să se oprească odată ce a început. Pacienții de până la 4 ani au dezvoltat sâni și păr pubian din cauza JGCT, conform unui caz descris în South Asian Journal of Cancer.

Odată ce tumora este îndepărtată, dezvoltarea normală se poate relua. Într-un alt caz descris în 2014, o tânără pacientă a avut menstruația o dată și apoi nu a mai avut deloc în următorii patru ani. I s-a îndepărtat un JGCT, iar ciclul ei a fost reluat la 10 zile după operație.

Cercetătorii avertizează că medicii ar trebui să fie atenți la tumorile ovariene la fetele tinere

Autorii raportului de caz au scris că este neobișnuit, dar nu exclus, ca un pacient să fie diagnosticat cu JGCT fără semne de pubertate timpurie.

În mod normal, medicii vor căuta să excludă excrescențe pe ovare și tulburări ale glandei pituitare dacă unei fete îi cresc sânii sau are menstruația înainte de vârsta de 8 ani, ceea ce este considerat devreme de standardele clinice. Acest caz arată cum simptomele mai subtile, cum ar fi lipsa unei menstruații regulate, combinată cu dezechilibre hormonale și dureri abdominale, pot semnala, de asemenea, că ceva nu este în regulă.

Autorii studiului de caz au spus că profesioniștii din domeniul medical ar trebui să ia în considerare screeningul mai multor fete tinere cu o constelație similară de simptome pentru tumorile ovariene, chiar dacă boala este rară. Dacă este diagnosticată devreme, JGCT are o rată ridicată de supraviețuire la 5 ani de 90-95% – dar o tumoare nediagnosticată poate avea consecințe pe termen lung asupra dezvoltării unui copil.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel