Sari la conținut

O nouă alertă de la ANM! Fenomen periculos şi în România

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Meteorologii atrag atenţia că un fenomen periculos va afecta şi ţara noastră în aceste zile, pe lângă răcirea accentuată a vremii, după o perioadă cu temperaturi neobişnuit de ridicate.

Potrivit specialiştilor de la ANM, o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marţi, deplasându-se apoi către Marea Neagră şi Ucraina. Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie.

Depunerile de praf vor putea fi observate şi în intervalele în care va ploua

”În perioada 16 aprilie ora 12 – 18 aprilie ora 00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marţi (16 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele în care va ploua”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit sursei citate de News.ro, în noaptea de miercuri spre joi, masa de aer încărcată cu particule de praf se va deplasa spre Marea Neagră şi Ucraina.

Recomandările medicilor

Praful saharian poate fi dăunător pentru persoanele care suferă de afecțiuni pulmonare. De aceea, medicii le recomandă persoanelor care prezintă anumite sensibilități să evite efortul în aer liber sau să poarte mască.

„Aceste microparticule, cel puțin pentru starea de sănătatea plămânilor, sunt foarte dăunătoare, deoarece sunt formate din totul de silicați și alte particule nocive. Pacienții care suferă de astm bronșit sau cei care sunt predispuși la anumite forme de infecții respiratorii pot să aibă anumite exacerbări ale bolii.

Recomandăm ca, atunci când sunt aceste alerte cu praf saharian sau alerte de poluare crescută, să se evite expunerea la aer liber, să nu se facă jogging în aer liber, să ne limităm pe cât posibil activitățile în aer liber sau, dacă trebuie, să o facem și ne cunoaștem cu o afecțiune respiratorie, să purtăm mască”, a declarat medicul pneumolog Cristian Oancea pentru Radio România Timisoara.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel