marți, mai 17, 2022

O nouă boală virală stârnește haos în Europa. Medicul Carmen Dorobăț a explicat ce este variolă maimuței și cum se manifestă această boală infecțioasă.

”Variola este o boală infecțioasă care a fost eradicată, pentru că s-a vaccinat la nivel global și atunci a fost eradicată. Ca urmare, transmiterea ei la om este rară.

Să vedem ce se va întâmpla și dacă se va transmite de la om la om. Virusul se transmite pe cale aerogenă și prin contact cu mâini murdare puse în zona nasului. Simptomele sunt respiratorii.

Te-ar mai interesa: Alimentul pe care nu trebuie să îl arunci dacă a e...

Variola era, la om, o boală extrem de gravă, variola maimuței face parte din aceeași familie, dar este mai ușoară ca evoluție și, bineînțeles, ca orice trecere în cadrul oricărui agent infecțios, indiferent de ce virus vorbim, trecerea de la persoană la persoană sau de la individ la individ, indiferent că vorbim de om sau animal, este de natură să îi modifice structura.

Orice schimbare de structură poate duce la surprize în ceea ce privește transmiterea”, a declarat pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.


Cum se transmite variola maimuței

Prof. Univ. Dr. Carmen Dorobăț spune că virusul se transmite pe calea aerului și subliniază că este important să păstrăm o igienă corespunzătoare.

Te-ar mai interesa: Ocluzia intestinală. De ce este o urgență medicală...

”Având în vedere că de regulă este vorba de o transmitere aerogenă și prin contact, trebuie să avem grijă cu tot ceea ce înseamnă măsuri de igienă, măsuri bazale adică spălatul pe mâini cu apă și săpun, a fructelor și a legumelor”, a mai explicat medicul Carmen Dorobăț.

Atenție la destinațiile exotice

Persoana din Marea Britanie care a fost diagnosticată cu variola maimuței ar fi călătorit în Africa de Sud, motiv pentru care medicul spune că este important să avem grijă la destinațiile exotice.

Te-ar mai interesa: Regim pentru colesterol crescut. Alimente permise ...

”Persoana respectivă venea dintr-o zonă populată cu maimuțe, deci atenție în momentul în care plecăm în excursii.

Trebuie să ne consilieze un medic care ar fi posibilele boli infecțioase cu care ne întâlnim în arealul geografic unde mergem. Atunci știm cum să ne ferim”, a mai subliniat medicul Carmen Dorobăț.

Variola maimuței – Tratament și simptome

Simptomele care caracterizează variola sunt cele precum:

– Febră

Te-ar mai interesa: Vitamina D, inutilă pentru organism dacă nu ai ace...

– Dureri de cap

– Umflături

– Dureri de spate și de mușchi

– Stare generală de oboseală

”Bolile virale nu au agenți antiinfecțioși specifici. Atunci, tratamentul este simptomatic, adică ne adresăm simptomelor”, a mai explicat medicul infecționist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private