Sari la conținut

O nouă descoperire poate duce la o diagnosticarea mult mai precoce a autismului

Simptomele autismului pot fi ameliorate cu bai fierbinti
Simptomele autismului pot fi ameliorate cu bai fierbinti

Autismul este rezultatul unor anomalii în procesul de formare a anumitor structuri cerebrale din perioada fetală, descoperire care poate duce la diagnosticarea mult mai precoce a acestui sindrom, conform unui studiu publicat de neurologi americani.

Acest studiu identifică o anumită dezorganizare în arhitectura cerebrală a copiilor cu autism. Dacă această concluzie va fi confirmată și de alte studii, „putem deduce că reflectă un proces care se produce cu mult timp înainte de naștere”, explică Dr. Thomas Insel, director al Institutului american pentru Sănătate Mentală.

Concluziile acestui nou studiu au fost publicate în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine.

„Aceste rezultate demonstrează importanța unei intervenții precoce pentru tratarea autismului”, sindrom care afectează un copil din 88 în SUA.

„Dezvoltarea cerebrală a fetusului din perioada sarcinii cuprinde formarea cortexului — sau scoarța cerebrală — constituită din șase straturi distincte de neuroni”, explică și Dr. Eric Courchesne, director al Centrului de Excelență în tratarea Autismului din cadrul Universității California de la San Diego, co-autor al acestui studiu.

„Noi am descoperit o serie de anomalii în dezvoltarea straturilor scoarței cerebrale la majoritatea copiilor diagnosticați cu autism”, a mai precizat el.

Medicii au analizat eșantioane de țesut cerebral provenit de la 11 copii cu autism decedați la vârste între 2 și 15 ani. Ei au comparat rezultatele apelând la un grup martor de 11 copii fără autism. Cercetătorii au analizat o serie de 25 de gene care funcționează ca biomarkeri pentru anumite tipuri de celule cerebrale din componența diferitelor straturi ale scoarței și au constatat că acești biomarkeri lipsesc din creierul a 91% dintre copii care sufereau de autism, comparativ cu doar 9% pentru copii din grupul martor.

Semnele dezorganizării celulelor cerebrale sunt vizibile sub forma unor pete de 5 până la 7 milimetri lungime, la diferite niveluri, în diferite straturi ale scoarței din regiunea lobului frontal și din regiunea lobului temporal, conform Dr.-ului Courchesne. În acest regiuni se află centrii funcțiilor sociale, ai emoțiilor, comunicării și ai limbajului — adică exact acele funcții afectate în cazurile de autism.

Printre altele, faptul că aceste anomalii sunt rare și nu afectează ansamblul cortexului, îi permite creierului să reconstituie legăturile neuronale afectate, folosind țesut sănătos din cadrul scoarței.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: