Din cuprinsul articolului
Guvernul a decis să mai ofere bugetarilor o mini-vacanţă în perioada următoare, cu o zi liberă suplimentară pentru a forma o legătură cu weekendul. În total, românii vor avea parte de 3 zile libere plătite, iar pentru angajații din învățământ, numărul acestora crește la 4.
Aceste zile sunt reglementate de legislație sau de contractele colective de muncă. Ele destinate evenimentelor familiale semnificative, schimbărilor profesionale sau altor situații speciale.

Zile libere de Rusalii
Trebuie menționat că, în afara zilelor libere legale, numeroși angajatori oferă beneficii suplimentare, cum ar fi o zi liberă cu ocazia zilei de naștere sau de 8 martie (Ziua Femeii). Există angajați care pot solicita învoiri sau concedii fără plată pentru a rezolva urgențe personale, cu aprobarea angajatorului. Este important de precizat că aceste concedii influențează stagiul de cotizare și vechimea în muncă.
Pentru cadrele didactice și elevi, în luna iunie există o sărbătoare suplimentară: Ziua Învățătorului, care se celebrează anual pe 5 iunie. De obicei, această zi este dedicată recunoașterii meritelor celor care lucrează în educație și, de regulă, școlile sunt închise.
8 – 9 iunie (duminică și luni) – Rusalii
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
25-26 decembrie (joi și vineri) – Crăciunul.
Alte concedii speciale
Îngrijirea copiilor sau a rudelor bolnave: Angajații au dreptul la concedii plătite pentru a îngriji copii bolnavi sau rude aflate în situații medicale dificile.
Concediul de îngrijitor: Recent reglementat, acest tip de concediu se acordă pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie și suferă de o afecțiune medicală gravă, potrivit bugetul.ro. Durata acestuia poate fi de până la 5 zile și este plătit. Refuzul acordării concediului poate atrage sancțiuni pentru angajator.