Categories: Ştiri sănătate

O nouă pierdere a medicinii românești. S-a stins din viață omul care a salvat mii de vieți! Ce poveste tulburătoare de viață a ascuns!

Comunitatea medicală a mai pierdut un om de seamă, care a ajutat la salvarea a mii de vieți.

„Mama Polidinului” cum a fost supranumită Sylvia Hoișie s-a stins din viață ieri.

Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, prin care mii de vieți au fost salvate, a murit, la vârsta de 94 de ani. Cercetătoarea va fi înmormântată în Cimitirul Evreiesc din Iași.

„Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor Iași.

Slujba de înmormântare a Sylviei Hoișie, cunoscută ca „mama Polidinului”, are loc vineri, 27 mai, la ora 11, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi.

Sylvia Hoișie s-a născut în Câmpulung Muscel şi a supraviețuit Holocaustului. Ea a făcut parte din echipa care a inventat celebrul vaccin Polidin, în 1966.

În toamna anului 1941, s-a aflat printre cei aproximativ 1.800 de evrei din Câmpulung Moldovenesc îmbarcaţi în trenuri de vite şi deportaţi în Transnistria. Mulţi au murit de foame, boli sau din cauza frigului, însă Sylvia Hoişie, care avea 14 ani atunci, s-a numărat printre supravieţuitori.

După trei ani s-a întors în ţară, a studiat medicina la Iaşi şi a optat pentru Institutul Cantacuzino. Aici a început aventura vieții sale, care a propulsat-o alături de cei mai importanți oameni de știință ai vremii.

În anii 60, țări europene precum Franța, Germania, Elveția și chiar Polonia foloseau deja preparate imunostimulatoare, gândite pentru ca organismul să poată lupta cu o gamă largă de infecții bacteriene. Importată din străini, ideea a prins puternic la Iași și București, unde echipe de cercetători tineri s-au apucat de treabă. În fruntea lor era Sylvia Hoișie, considerată mama Polidinului.

„Această cercetare a fost de durată, uneori istovitoare. Am obţinut preparatul prin 1962-1963 şi apoi am început munca de cercetare pe animale de laborator: şoarece alb, cobai, iepuri. Cei de la Bucureşti aveau o tematică, noi, de la Iaşi, o altă tematică de investigat. Aşa am reuşit să observăm că preparatul poate să oprească o infecţie, mai ales infecţiile tractului respirator superior. (…) L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 ml de Polidin şi toate reacţiile au fost bune. Şi aşa am primit dreptul de a-l produce“, povestea Sylvia Hoișie.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

5 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

5 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

6 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

6 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

7 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic