miercuri, noiembrie 25, 2020
Virgil Munteanu

Oamenii de ştiinţă au făcut un pas important în lupta împotriva cancerului ovarian.

Cancerul ovarian reprezintă 4%  din toate cancerele diagnosticate şi determină 5% din toate decesele prin cancer. Nu există nicio ameliorare în supravieţuire în ultimii 30 de ani deoarece 65%-70% din toate cazurile sunt diagnosticate în stadiul III şi IV de boală.

Cancerul ovarian nu produce multe simptome in stadiile incipiente. Acesta este motivul pentru care 75-80% din cazuri se depistează în stadii avansate. Majoritatea pacientelor prezintă simptome cu 6-12 luni înaintea depistării cancerului ovarian.

Primele teste ale unui vaccin personalizat pentru cancerul ovarian dă o speranţă unui număr mare de paciente la care cancerul a recidivat după tratament.

Trei sferturi dintre pacientele care au primit noul tip de imunoterapie în doi paşi au răspuns la tratament, iar la una dintre paciente cancerul a intrat în remisie, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Pennsylvania.

,,Această strategie de imunoterapie are două stadii-vaccinarea celulelor dendrice şi terapia T-cell. Este prima dată când imunoterapia care foloseşte această combinaţie este folosită în cazul pacientelelor cu cancer ovarian,” spune profesorul Lana Kandalaft.

Parteneri