Sari la conținut

O nouă terapie pentru cancer salvează viața bolnavilor în stadii terminale. ”Inițial, mi s-au dat zero șanse de supraviețuire, dar tumora a dispărut complet după acest tratament”

Un nou tratament pentru cancer ar putea salva viața pacienților în stadiu terminal. Este vorba despre un cocktail de medicamente imunoterapice, care promite să reducă şi, în unele cazuri, chiar să distrugă tumorile la cap sau la gât, chiar şi pentru pacienţii cu boală avansată.

Un pacient, căruia medicii i-au spus că va muri în urmă cu patru ani, a povestit pentru The Guardian momentul „incredibil” când a fost sunat, la câteva săptămâni după ce s-a alăturat studiului, iar asistentele l-au anunțat că tumora „a dispărut”.

Pacient salvat de noua terapie

Când Barry Ambrose, în vârstă de 77 de ani, din Bury St Edmunds, a fost diagnosticat cu cancer de gât în ​​2017, i s-a spus că s-a răspândit deja la plămâni – și că îngrijirea paliativă a spitalului era singura sa opțiune. Dar, mai târziu, lui Ambrose i s-a oferit șansa de a se alătura noului studiu.

„Când mi s-a spus despre studiu… nu am ezitat să mă alătur. Ce aveam de pierdut? S-a dovedit a fi o șansă la salvare. Deși am fost nevoit să merg de două ori pe săptămână de la Suffolk la spital pentru tratament, nu am avut efecte secundare și am reușit să-mi continui viața și să fac lucrurile pe care le iubesc: să navighez, să mă plimb cu bicicleta și să petrec timp cu familia mea”.

Citeste si:

În aproximativ opt săptămâni de la începerea tratamentului, analizele au arătat că tumoarea din gât a dispărut complet.

„Când asistentele au sunat să-mi spună că, după două luni, tumora din gâtul meu a dispărut complet, a fost un moment incredibil”, a spus Ambrose. „Deși mai exista boală în plămâni în acel moment, efectul a fost uluitor”.

Ulterior a fost supus chimioterapiei, urmat de o intervenție chirurgicală. În prezent nu mai are tumori în organism. Săptămâna trecută s-a bucurat de o croazieră pe coasta Marii Britanii alături de soția sa, Sue.

Mai puține efecte secundare decât chimioterapia

Oamenii de ştiinţă au descoperit că tratamentele nivolumab şi ipilimumab, combinate, au dus la reducerea dimensiunii tumorilor în cazul pacienţilor în fază terminală, cu tumori la nivelul capului şi gâtului. La unii dintre ei, cancerul a dispărut total, medicii fiind uimiţi să nu găsească niciun semn detectabil al bolii.

Potrivit experţilor, combinarea celor două medicamente de imunoterapie se dovedeşte a fi o nouă armă eficientă împotriva mai multor forme avansate de cancer. Rezultatele altor studii privind combinaţia de medicamente au sugerat anterior beneficii similare pentru pacienţii cu cancer de rinichi, de piele şi de intestin în fază terminală.

Pe lângă creşterea şanselor de supravieţuire pe termen lung a pacienţilor, oamenii de ştiinţă au declarat că tratamentul de imunoterapie a declanşat, de asemenea, mult mai puţine efecte secundare în comparaţie cu chimioterapia, tratament standard oferit pacienţilor în stadiu avansat.

Costul terapiei e unul ridicat

Rezultatele studiului de fază 3, la care au participat aproape 1.000 de pacienţi cu tumori situate la cap şi gât, pe moarte, au fost timpurii şi nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, dar au fost totuşi „semnificative din punct de vedere clinic”, au declarat cercetători de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, unii pacienţi trăind cu luni sau ani mai mult şi suferind mai puţine efecte secundare.

„Aceste rezultate sunt promiţătoare”, a declarat profesorul Kristian Helin, directorul executiv al ICR. „Imunoterapiile sunt tratamente mai blânde şi mai inteligente care pot aduce beneficii semnificative pacienţilor”.

Un dezavantaj al acestei terapii revoluţionare este preţul destul de ridicat. În Statele Unite, costul unei terapii complete este de aproape 300.000 de dolari.

900.000 de oameni sunt diagnosticaţi la nivel mondial cu diferite tipuri de cancer la gât sau la cap. 400.000 mor din cauza acestor afecţiuni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.