Sari la conținut

O operaţie simplă care poate vindeca hipertensiunea a fost testată cu succes şi va fi folosită în curând

Close up; hands taking blood pressure --- Image by © Judith Haeusler/cultura/Corbis

O intervenţie chirurgicală simplă dezvoltată de cercetătorii britanici ar putea vindeca milioane de pacienţi cu hipertensiune dificil de tratat.

Procedura implică îndepărtarea unui mic grup de nervi din zona gâtului care au rol în reglarea tensiunii arteriale.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol sunt optimişti în legătură cu operaţia care ar putea ajuta în jur de 2,5 milioane de oameni care au tensiunea ridicată şi nu poate fi controlată cu ajutorul medicaţiei.

Procedura ar putea fi utilizată în mai puţin de trei ani ca simplu tratament de o zi pentru adulţii cu hipertensiune.

Cercetătorii au început deja un studiu clinic pe 20 de persoane cu tensiune mare, după ce intervenţia a fost testată cu succes pe şoareci de laborator.

Hipertensiunea, denumită şi ucigaşul tăcut afectează o treime dintre adulţi şi creşte semnificativ riscul atacurilor de cord şi al accidentelor vasculare cerebrale.

În prezent, nu există un remediu eficient pentru persoanele care nu răspund la tratamentul medicamentos. Însă oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol au identificat un organ-cheie în dezvoltarea hipertensiunii-corpul carotidian. Acesta este compus ntr-un grup mic de celule nervoase care se găsesc pe cele două ramuri ale arterei carotide din gât, fiecare fiind de mărimea unui bob de orez.

În ciuda faptului că este unul dintre cele mai mici organe ale corpului, are cel mai mare flux de sânge dintre toate organele – reflectând importanța acestuia ca dispozitiv de avertizare timpurie pentru creier în cazul în care există o schimbare a nivelului de oxigen si dioxid de carbon din sânge.

Se crede că în unele cazuri corpul carotidian devine superactiv și trimite un mesaj la creier pentru a menține tensiunea arterială crescută.

Echipa de cercetători a îndepărtat corpul carotidian la rozătoarele cu hipertensiune arteriala şi a constatat că tensiunea scăzut şi s-a menţinut aşa.
Studiul, finantat de British Heart Foundation si publicat în revista Nature Communications, susţine că operaţia nu a avut efecte secundare.

,,Ştim că aceste mici organe reacţionează diferit în caz de hipertensiune, însă nu ştiam până acum că au o influenţă atât de mare în creşterea tensiunii arteriale” a declarat prof. . Julian Paton.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel