Sari la conținut

O organizație desființează miturile privind alimentele cancerigene și enumeră toate produsele care NU prezintă riscuri

greseala care scurteaza vieti
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Stilul de viata, schimbat dupa 50 de ani

Cancer Research UK a demitizat „miturile” legate de alimentele cancerigene, detaliind ce spun de fapt dovezile științifice despre anumite tipuri de alimente care cresc riscul de cancer.

O organizație caritabilă de renume în domeniul cancerului a enumerat o serie de „mituri” alimentare cancerigene, explicând ceea ce spun de fapt dovezile despre diferitele alimente care provoacă cancer.

Acest lucru se întâmplă după ce organismul de cercetare a cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a efectuat o analiză a siguranței aspartamului, un tip de îndulcitor artificial popular utilizat în Coca-Cola dietetică, înghețată, gumă de mestecat și unele iaurturi dietetice.

Un raport urmează să fie publicat luna viitoare, dar au existat deja controverse legate de faptul că IARC ar putea crea alarme și confuzii inutile.

Reuters relatează că surse apropiate procesului de clasificare spun că aspartamul va fi clasificat ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni”, ceea ce înseamnă că există unele dovezi limitate care leagă aspartamul de cancer.

Se înțelege că IARC are, de asemenea, alte două categorii mai grave: „probabil cancerigen pentru oameni” și „cancerigen pentru oameni”.

Potrivit site-ului Cancer Research UK, nu există de fapt prea multe alimente care să provoace cancer, însă se știe că consumul de carne roșie și de carne procesată poate crește riscul de cancer intestinal.

Organizația caritabilă, care a publicat o listă de mituri demitizate despre cancer, îi sfătuiește, de asemenea, pe oameni să își reducă riscul de cancer menținând o greutate sănătoasă și urmând o dietă sănătoasă și echilibrată.

Zahăr

Potrivit Cancer Research UK, zahărul – inclusiv zahărul rafinat – nu provoacă cancer. Cu toate acestea, a avea prea mult zahăr în alimentație poate face mai dificilă menținerea unei greutăți sănătoase, ceea ce ar putea crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Acrilamida sau alimentele arse

Alimentele arse conțin o substanță chimică cunoscută sub numele de acrilamidă, care se dezvoltă atunci când anumite tipuri de alimente sunt gătite pentru o perioadă îndelungată de timp la o temperatură ridicată. Consumul de alimente care conțin acrilamidă nu provoacă cancer la om.

Îndulcitori artificiali

Potrivit Cancer Research UK: „Îndulcitorii artificiali, cum ar fi sucraloza sau aspartamul, pot fi găsiți în multe produse, de la versiunile dietetice ale băuturilor carbogazoase la guma de mestecat. Aceștia nu provoacă cancer la om”.

Ouă

Se înțelege că nu există dovezi solide care să sugereze că ouăle cresc riscul de cancer și că pot fi savurate ca sursă de proteine în cadrul unei diete sănătoase și echilibrate.

Conserve

Cancer Research UK afirmă: „Unele cutii de conserve sunt acoperite cu ceva numit Bisfenol-A (BPA). Unii oameni s-au întrebat dacă BPA afectează riscul de cancer, dar acest lucru nu este susținut de dovezi bune. Consumul de alimente care au fost depozitate în cutii de conserve căptușite cu BPA nu provoacă cancer.”

Soia

Conform site-ului Cancer Research UK: „Produsele din soia, cum ar fi tofu și laptele de soia, conțin substanțe chimice numite izoflavone. Acestea sunt asemănătoare hormonului uman estrogen, dar au efecte mult mai blânde.

„De aceea, unii oameni s-au întrebat dacă există o legătură între produsele din soia și cancerul de sân. Dar nici produsele din soia, nici izoflavonele nu afectează riscul de cancer.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel