Sari la conținut

O pastilă de somn banală ar putea preveni boala Alzheimer

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Alzheimer

Un nou studiu a scos la iveală că o pastilă de somn ar putea ajuta la prevenția bolii Alzheimer. Aproximativ 32 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de boala Alzheimer. Majoritatea oamenilor de știință cred că boala Alzheimer este cauzată de acumularea de proteine amiloid și tau în creier.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au descoperit, într-un mic studiu, că oamenii care au luat un medicament pentru insomnie, numit suvorexant, au experimentat o scădere a ambelor proteine asociate cu maladia Alzheimer.

Ce sunt proteinele beta-amiloide și tau

Beta-amiloidul se formează atunci când o proteină mai mare găsită în neuroni, numită proteină precursor de amiloid (APP) se defectează.

Se știe că beta-amiloidul este chimic „mai lipicios” decât alte părți ale APP, ceea ce face ca fragmentele de beta-amiloid să se lipească unele de altele. Aceasta formează plăci de amiloid în interiorul creierului, îngreunând comunicarea între neuroni.

Proteina Tau se găsește și în neuroni. Când o persoană are boala Alzheimer, proteinele tau pot acționa anormal, lipindu-se unele de altele.

Acest lucru provoacă un fenomen cunoscut sub numele de conglomerate tau în interiorul neuronilor. Acestea interferează cu capacitatea neuronului de a produce și recicla proteine, ucigând în cele din urmă celula.

Legătura dintre problemele de somn și boala Alzheimer

Dr. Brendan Lucey, profesor asociat de neurologie și director al Centrului de Medicină a Somnului de la Washington University School of Medicine din St. Louis și primul autor al acestui studiu a spus că somnul și boala Alzheimer se presupune că au o relație bidirecțională:

„Tulburările de somn sunt un factor de risc pentru boala Alzheimer, iar modificările creierului asociate cu boala Alzheimer sunt asociate cu tulburări de somn.”

Un studiu din 2018 a descoperit că privarea de somn a dus la creșterea proteinei beta-amiloid. Iar un studiu din 2021 a descoperit că persoanele de vârstă mijlocie care dormeau șase ore sau mai puțin, erau mai predispuse să dezvolte demență mai târziu în viață.

Dr. Lucey și echipa sa de cercetare au publicat anterior cercetări care arată o legătură între somnul deficitar cronic și creșterea proteinelor beta-amiloide. Și un alt studiu a găsit asocieri între niveluri mai ridicate de proteină tau și scăderea duratei somnului profund.

În plus, cercetătorii au descoperit că problemele de somn sunt simptome tipice ale bolii Alzheimer.

„Acest lucru crește posibilitatea de a monitoriza somnul ca un marker de risc pentru boala Alzheimer și, ca și în cazul acestui studiu, de a folosi o intervenție de somn pentru a întârzia/preveni boala Alzheimer”, a adăugat dr. Lucey.

Cum afectează orexina funcția cognitivă

Dr. Lucey a spus că ideea pentru acest studiu a venit din lucrările anterioare care arată că un antagonist dublu al receptorului de orexină a scăzut atât nivelurile de amiloid-beta solubile, cât și patologia amiloidă în experimentele pe șoareci.

„Acest studiu a fost conceput ca prima traducere directă a acestei descoperiri folosind primul antagonist dublu al receptorului de orexină aprobat de FDA, suvorexant”, a adăugat el.

Orexina este o biomoleculă naturală care promovează starea de veghe. Sistemul receptorului de orexină joacă un rol important într-o serie de procese naturale, inclusiv ciclul somn-veghe, comportamentul de hrănire, cogniție și starea de spirit.

Studiile anterioare au identificat orexina ca o potențială țintă terapeutică pentru boala Alzheimer, constatând că este dereglată la persoanele cu boala Alzheimer.

Și alte cercetări au descoperit că blocarea activării orexinei ajută la prevenirea problemelor de memorie induse de stres.

Constatări privind suvorexant pentru sănătatea creierului

Pentru acest studiu, Dr. Lucey și echipa sa au administrat unora dintre participanții la studiu medicamentul suvorexant pentru insomnie. Au fost 38 de participanți în total, toți cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, fără semne de afectare cognitivă.

Timp de două nopți, participanții la studiu au primit fie o doză mică de 10 mg, fie o doză mai mare de 20 mg, fie un placebo.

Folosind lichidul cefalorahidian colectat la fiecare două ore, cercetătorii au descoperit că beta-amiloidul a scăzut cu 10% până la 20% în lichidul cefalorahidian al persoanelor care au primit doza mare de suvorexant, comparativ cu persoanele care au primit un placebo.

În plus, cei care au primit doza mai mare de suvorexant au observat o scădere cu 10% până la 15% a cantității de proteină tau hiperfosforilată din lichidul lor cefalorahidian, în comparație cu persoanele care au primit placebo.

Următorii pași în cercetarea Alzheimer

Dr. Lucey se grăbește să sublinieze că acest studiu nu sprijină utilizarea suvorexantului și a antagoniștilor receptorilor duali ai orexinei pentru a preveni sau a întârzia boala Alzheimer și nici nu susține sau justifică studii suplimentare în folosirea medicamentului pe perioade mai lungi și pentru a testa dacă previne/întârzie simptomele bolii Alzheimer.

„Suvorexant este aprobat pentru tratamentul insomniei, inclusiv la pacienții cu boala Alzheimer uşoară până la moderată”, a continuat el. „Pacienții ar trebui să discute cu medicii lor dacă suvorexantul și alți antagoniști dubli ai receptorilor de orexină sunt o opțiune pentru tratamentul insomniei.”

În ceea ce privește următorii pași în această cercetare, dr. Lucey a spus că are în derulare studii clinice care înrolează participanți fără probleme de gândire și memorie, dar care au amiloid în creier.

„Participanții vor primi antagoniști dubli ai receptorilor de orexină timp de luni de zile și vom urmări proteinele Alzheimer precum amiloid și tau”, a explicat el. „Aceste studii vor testa dacă administrarea cronică a acestor medicamente scade biomarkerii Alzheimer pe perioade mai lungi de timp.”

Tratarea tulburărilor de somn pentru a încetini declinul cognitiv

Dr. Karen D. Sullivan, neuropsiholog certificat și creator al programului de educație I CARE FOR YOUR BRAIN a precizat, pentru Medical News Today: 

„Aș continua să vorbesc cu pacienții despre importanța vitală a perioadelor lungi de somn continuu pentru a optimiza „procesul de curățare” mediat de imunitate care are loc în timpul somnului profund. Identificarea și tratarea tulburărilor de somn rămâne una dintre modalitățile noastre cele mai bazate pe dovezi de a reduce riscul și impactul majorității demențelor.

„Meta-analiza au arătat că există numeroase modificări ale somnului care au loc în Alzheimer, care sunt corelate cu înrăutățirea cogniției. Acestea includ reduceri ale eficacității somnului, mai puțin timp total de somn, cel mai important în stadiile REM și treziri crescute. Multe dintre acestea pot fi îmbunătățite prin intervenții de igiena a somnului, identificând și tratând tulburările de somn coexistente, terapia cu lumină și dozele mici de melatonină.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel