miercuri, septembrie 28, 2022

Profesoară de matematică din Cluj predă online, deși este bolnavă de cancer. „Orele mă motivează. Trag de mine cât mai pot”.

Simona Hancă are 53 de ani și este profesoară de matematică la un liceu din Cluj-Napoca. Astăzi își predă materia doar online și o face cu cea mai mare bucurie. Până aici, nimic neobișnuit, veți zice. Ceea ce este extraordinar în legătură cu acest om este faptul că își face meseria cu dragoste, în continuare, deși are cancer în fază terminală.

Te-ar mai interesa: Condimentul care luptă cu infecții grave: Clostrid...

Simona Hancă a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiul 4 și metastază la ficat. A început tratamentul aproape imediat. Este vorba de 4 ședințe de chimioterapie, 28 de ședințe de radioterapie și o primă operație în martie 2018. Acest ciclu s-a încheiat cu încă 4 ședințe de chimioterapie după ce i s-a îndepărtat colostoma.

„Am trecut peste nemăsurate umilințe și-o fac și acum, oricât de greu îmi este”

La mai puțin de un an după diagnosticul inițial, în timpul unei tomografii, Simonei i-au fost depistate mai multe metastaze la ficat și doi noduli tumorali la plămânul drept. În urma acestor vești, ea mers la Institutul Clinic Fundeni din București unde i s-au îndepărtat metastazele hepatice.Din păcate, din cauza complicațiilor post-operatorii Simona nu a putut continua chimioterapia, ceea ce a determinat refacerea metastazelor îndepărtate anterior.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu a rezolvat problema facturilor mari p...

„Perioada imediat următoare a fost extenuantă atât fizic si psihic, cât și financiar. Între lunile noiembrie 2019 și aprilie 2020 am revenit la Spitalul Fundeni pentru o a doua operație la ficat, care s-a soldat cu un șir de infecții. Aceste infecții au condus la internări succesive la trei spitale diferite în Cluj, peste 100 de zile de tratament cu antibiotic și sume enorme de bani pentru analize și tratamente.

Te-ar mai interesa: Care sunt cele mai mari nevoi ale pacienților cu S...

Am fost nevoită să apelez la serviciile de sănătate privată, unde în iunie am avut o intervenție care a reusit să repare problema încă existentă la colon. O lună mai târziu, în iulie, am avut a treia operație extrem de complicată, care a durat aproape 7 ore și care a avut ca scop îndepărtarea metastazelor la ficat. Am reînceput chimioterapia în septembrie.

Din păcate, complicațiile anterioare, precum și problemele imunitare care au apărut au creat un mediu propice pentru dezvoltarea a noi metastaze, de această dată la ambii plămâni. Soluția ar fi operații la ambii plămâni și imunoterapia. Am trecut peste nemăsurate umilințe și-o fac și acum, oricât de greu îmi este. Nu am cerut niciodată nimic de la nimeni, dar acum am nevoie de ajutor”, a declarat Simona Hancă pentru g4media.ro.

Te-ar mai interesa: Atenție! Noi modificări la calculul facturilor de ...

Simona Hancă. „Orele mă motivează. Trag de mine cât mai pot”

În ciuda faptului că este în chimioterapie, Simona Hancă își ține clasele online. Își iubește elevii și ei îi cunosc problema, dar nu dicută despre ea. Nu o compătimesc și se comportă firesc cu ea. Profesoara de matematică a mai declarat pentru sursa citată că orele cu elevii săi o motivează. Dincolo de momentele de rău, de greață, de neputință, Simona Hancă crede în ceea ce face. Și o face cu bucurie.

Te-ar mai interesa: Cum menții sănătatea oaselor și a dinților: Îți ia...

„La ore îmi place. Lucrăm pe studii de caz, pe aplicații practice. Relația mea cu elevii este cât se poate de normală. Ei mă cunosc, știu ce probleme am, dar nu discutăm niciodată despre asta. E o oră firească, e ca și cum aș fi în fața lor. Nu mă compătimesc sau nu-mi zic „haideți că nu facem azi”. Îmi găsesc resurse să pot să stau în fața lor să facem treabă. Îmi pregătesc lecțiile în avans. De exemplu, știu că urmează chimioterapia, iar lunea sunt praf și îmi pregătesc dinainte totul.

Orele mă motivează. Sunt foarte multe momente când uit de mine, de durere, de greață, de rău. Eu sunt acolo pentru ei, pentru elevi. E ceea ce am făcut o viață întreagă, ceea ce iubesc și ceea ce mă mână în luptă. Am predat online din martie încoace. Trag de mine cât mai pot. Sper la binele ăla, sa ne liniștim si noi”, a mai spus profesoara de matematică.

Profesoara Simona Hanca lucrează de 25 de ani în învățământul clujean

  • Continuă să o facă și acum fiindcă nu își permite să-și piardă salariul, în schimbul unei pensii de handicap care se ridică la câteva sute de lei.
  • Pentru Simona Hanca, operațiile și tratamentul împreună cu costurile de spitalizare se ridică la suma de 42.500 euro, urmând sa fie efectuate în afara României.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private