Sari la conținut

O româncă a paralizat de la brâu în jos după ce a fost mușcată de această insectă

O femeie din Bârlad a ajuns al spital, paralizată de la brâu în jos după ce a fost mușcată de o căpușă. Nu și-a dat seama că a fost mușcată, inițial, însă medicii au diagnosticată cu boala Lyme.

Boala Lyme este denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Nu toți pacienții care suferă de boala Lyme manifestă toate simptomele. De asemenea, multe dintre simptome sunt nespecifice, se manifestă și în alte boli – de exemplu, infecțiile virale, diverse tulburări comune, fibromialgia, sindromul oboselii cronice sau chiar depresia. Se poate întâmpla și ca, inițial, aceste tulburări comune să fie greșit diagnosticate ca fiind boala Lyme. Există și infecții asimptomatice – cel puțin 7% dintre pacienți nu prezintă nici un simptom.

Diagnosticul bolii Lyme este stabilit adesea prin recunoașterea clinică a eritemului migrator (EM) în primul stadiu al infecției.

1-eritem-migrator-1024x1024

Ce trebuie să știi despre insectele parazite

Potrivit specialiștilor, căpușele trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 și 20-25 de grade Celsius. Așa că fiți cu băgare de seamă. Trebuie să știți, de asemenea, că aceste insecte au diferite dimensiuni, unele sunt atât de mici încât cu greu pot fi detectate. Muşcătura unei căpuşe nu este dureroasă, pentru că insecta injectează o substanță care anesteziază zona, iar omul înțepat nici măcar nu realizează.

Simptome care-ți arată că ai fost mușcat

În cel mai bun caz zona unde se află căpușa se înroșește, apar mâncărimi, arsuri și, rareori, durere intensă. De obicei, însă, simptomele grave apar după ce căpușa a căzut. Acestea pot fi: febră, simptome foarte asemănătoare cu cele ale gripei, erupții cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorțeală, durere și chiar inflamația articulațiilor, palpitații, respirație scurtă (sacadată), greață sau vărsături.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel