O să mai bei vreodată sucuri după ce o să afli ce îți pot face în doar 30 de secunde?

Consumul de băuturi gazoase, energizante și sucuri de fructe trebuie limitat nu numai pentru că are un considerabil aport caloric, ci și pentru că aceste lichide foarte acide pot altera smalțul dinților, mai ales la copii și tineri, într-un timp extrem de scurt, de numai 30 de secunde

Dintele conține compuși de calciu care sunt atacați de aciditate. ‘Într-o gură sănătoasă, saliva neutralizează aciditatea și recalcifiază rapid eroziunea’, scrie Sarbin Ranjiktar de la Universitatea din Adelaide în ‘Journal of Dentistry’.

Astfel există un echilibru între erodare și reconstrucție. ‘Echilibrul se rupe când aporturile acide sunt prea frecvente sau se prelungesc sau când apărarea imunitară este scăzută (de exemplu când gura este uscată după administrarea de medicamente sau după radioterapie)’, adaugă specialistul, subliniind că ‘dacă echilibrul se înclină în favoarea acizilor, apare rapid uzura’.

‘Repetiția — consumul de băuturi acide de câteva ori pe zi—, precum și consumul excesiv de vitamina C de către sportivi, problemele de regurgitare la tinerii anorexici și bulimici, precum și administrarea zilnică de aspirină unor bolnavi constituie factori agravanți’, spune Jean-Patrick Druo, secretar general al asociației stomatologilor francezi. Eroziunea acidă este diferită de carii, provocate de bacteriile din placa dentară. Aceste microorganisme transformă zaharurile în acizi, care ‘sapă’ în dinte.

Eroziunea dentară este un fenomen observat tot mai des în țările dezvoltate, arată cercetătorii australieni. ‘Adesea copiii și adolescenții scrâșnesc din dinți când dorm sau regurgitează, având reflux gastric, ceea ce provoacă aciditate la nivelul gurii. Adăugate la băuturile acide, acestea sunt cele trei cauze care strică smalțul dentar la tineri’, explică Chelsea Mann și colegii ei de la Universitatea din Adelaide.

Autorii acestui studiu și Jean-Patrick Druo recomandă celor care termină masa cu un fruct sau o prăjitură să se spele pe dinți după 30 de minute. ‘Ideală ar fi clătirea gurii sau, eventual, mestecarea de gumă pentru a provoca o hipersalivație’, afirmă francezul, amintind că rămâne valabil periajul dinților de două-trei ori pe zi.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

6 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

7 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

7 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

8 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

8 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic