Sari la conținut

O sportivă îşi donează creierul pentru cercetare medicală. De ce boală rară suferă

Sursă FOTO: BBC

Julie Kedzie a suferit de depresie, anxietate, hiperactivitate, impulsivitate şi lipsă de somn de când s-a retras din artele marţiale mixte în 2013. Toate sunt simptome ale encefalopatiei traumatice cronice (CTE), relatează BBC.

CTE este o afecţiune a creierului care are legătură cu loviturile repetate la cap şi cu comoţia cerebrală. Afecţiunea, care se agravează treptat în timp şi duce la demenţă, poate fi diagnosticată doar post-mortem.

Kedzie a concurat de 29 de ori ca profesionistă, înregistrând 16 victorii şi 13 înfrângeri, până când s-a retras în urma a patru înfrângeri consecutive, dintre care două în UFC.

În vârstă de 42 de ani, ea încă numără preţul acestei cariere şi şi-a donat creierul pentru cercetări post-mortem. „Mi se pare un lucru foarte normal”, a declarat Kedzie pentru BBC Sport, potrivit News.ro. „Am fost lovită în cap de multe ori, aşa că am putea să vedem ce este acolo şi să scoatem ceva bun din asta pentru a avea date”.

sursa foto: news.ro

Sporturile de contact implică riscuri mortale

Sportivii, într-o mare varietate de sporturi de contact, sunt mai conştienţi de riscurile implicate, ceea ce a dus la o creştere a numărului de donaţii de creier către Concussion Legacy Foundation (CLF).

Doar 45 de cazuri de CTE au fost confirmate la nivel mondial atunci când CLF a început să investigheze în 2007, iar acum peste 10.000 de persoane, inclusiv Kedzie, au luat parte la studii.

Dr. Chris Nowinski, care are un doctorat în neuroştiinţe şi este un fost luptător WWE, a co-fondat CLF după ce „a suferit simptome cronice” în timpul carierei sale sportive. „Majoritatea luptătorilor profesionişti MMA pe care i-am studiat au avut CTE şi vor continua să aibă CTE”, spune Dr. Nowinski.

Dintre primele 1.000 de creiere studiate de CLF, doar 10 proveneau din domeniul artelor marţiale, iar majoritatea acestora erau bărbaţi. „Vreau să dau înapoi femeilor din acest sport, deoarece există toate aceste studii asupra creierelor sportivilor de sex masculin şi ar putea fi ceva complet diferit din perspectiva unei sportive”, spune Kedzie.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au putut trage nicio concluzie cu privire la faptul că CTE acţionează diferit în funcţie de sex.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel