Sari la conținut

O substanţă banală, OTRAVĂ pentru organism. OMS a decis că este cancerigenă

Sursă foto: AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să clasifice drept cancerigenă o substanţă banală folosită în diverse produse de igienă pe care le folosesc în special femeile fără să ştie cât de toxice pot fi.

Este vorba despre pudra de talc, care are în compoziţie substanţa periculoasă cunoscută sub denumirea ştiinţifică de acrilonitril, utilizat în producţia de polimeri, potrivit experţilor de la Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului (IARC), care au publicat dovezile medicale în revista The Lancet Oncology.

Provoacă în special cancer ovarian la femei

Ei au clasificat talcul, un mineral natural extras din numeroase regiuni ale lumii, ca fiind „probabil cancerigen” pentru oameni, având în vedere în special o combinaţie de dovezi limitate de cancer observate la om (cancer ovarian) şi dovezi suficiente ce au fost observate la animalele de laborator.

Potrivit acestor cercetători, expunerea are loc în principal la locul de muncă în timpul extracţiei, măcinării şi prelucrării talcului sau în timpul fabricării produselor care îl conţin. În cadrul populaţiei generale, ea se produce mai ales prin folosirea produselor cosmetice şi a pudrelor pentru corp care conţin talc.

Contaminare cu azbest

Cu toate acestea, experţii nu exclud anumite distorsiuni în studiile care au arătat o creştere a incidenţei cancerului. Deşi evaluarea s-a concentrat asupra talcului care nu conţine azbest, contaminarea talcului cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor efectuate pe oamenii expuşi la talc, spun ei.

Luna trecută, gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson (J&J) a încheiat un acord definitiv cu justiţia din 42 de state federale americane într-un proces care a vizat pudra sa de talc, acuzată că a cauzat mai multe cazuri de cancer.

O sinteză a studiilor, publicată în ianuarie 2020 şi la care au participat 250.000 de femei din Statele Unite, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea pudrei de talc pe organele genitale şi riscul de cancer ovarian.

În anii 1970, au fost exprimate îngrijorări cu privire la contaminarea talcului cu azbest, care se găseşte adeseori în imediata apropiere a mineralelor utilizate pentru producerea talcului. Studiile au indicat atunci un risc mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care foloseau produse cu talc.

Potrivit sursei citate de Agerpres, decizia OMS se bazează pe „dovezi suficiente de cancer pulmonar” şi dovezi „limitate” de cancer de vezică la oameni, potrivit IARC.

Acei polimeri sunt utilizaţi în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru produse de consum şi piese pentru automobile. Acrilonitrilul este prezent, de asemenea, în fumul de ţigară. Poluarea aerului reprezintă o altă sursă de expunere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel