Sari la conținut

O tânără căreia i se mai dăduseră 16 luni de trăit sfidează diagnosticul oncologului care îi amenința viața

Tratament cancer
Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro
Codrin Ștefănescu, bolnav de cancer

La 32 de ani, Katie Doble mai avea 16 luni de trăit când medicii au diagnosticat-o cu melanom ocular în stadiul patru, incurabil.

Cu doar un an înainte, Katie a supraviețuit cancerului după ce o tumoare care avea doar două procente șanse de a face metastaze i-a fost îndepărtată din ochi.

„Dar trebuie să existe cineva care să aibă două procente”, a declarat Katie scriind pentru HuffPost. Cancerul s-a răspândit în ficat, unde medicii au identificat 12 leziuni canceroase.

„Trebuia să-mi pun ordine în probleme”, a spus Katie. „Oncologul meu mi-a spus că am avut o singură opțiune de tratament aprobată de FDA și am avut încredere în ea”.

Propriul ei tată, fiind doctor în medicină internă, știa că, înainte ca un medicament să fie aprobat de FDA, acesta trece printr-un proces de testare clinică.

„Pentru cineva ca mine, cu o boală avansată și rară, studiile clinice ofereau o șansă mai bună de a câștiga mai mult timp, ceea ce este, de fapt, tot ceea ce sperăm să facem”, a împărtășit Katie.

Tatăl lui Katie i-a asigurat o programare în luna decembrie la Memorial Sloan Kettering din New York City.

„Și așa a început cursul meu intensiv de studii clinice”, a dezvăluit Katie. „Dacă aș fi început cu prima opțiune de tratament oferită de oncologul care m-a diagnosticat… nu aș fi fost eligibilă pentru studiul clinic pe care el îl conducea”.

Katie a adăugat: „Am auzit de alți pacienți care au început frenetic chimioterapia după un diagnostic terminal, doar pentru a descoperi că acest lucru îi făcea neeligibili pentru studii clinice care le-ar fi putut salva viața.

O tânără căreia i se mai dăduseră 16 luni de trăit sfidează diagnosticul oncologului care îi amenința viața

„Când ți se dă o dată de expirare, este greu să iei o pauză în a ataca lucrul care te afectează.

„Dar această abordare poate însemna să ai o chestiune de luni versus ani (sau de viață și de moarte).”

Până în mai 2020, alte creșteri tumorale au făcut ca Katie să se angajeze în cel de-al patrulea studiu clinic la UPMC-Pittsburgh.

„Viața mea a început să se simtă ca un joc de whack-a-mole”, a mărturisit Katie. „Dar am fost atât de recunoscătoare”.

Katie a explicat: „Prin toate zborurile de colo-colo, prin diferiți doctori și efecte secundare, am câștigat timp pe care nu l-aș fi avut dacă l-aș fi ascultat pe primul meu oncolog.

„Pe 17 septembrie 2021, la aproape șapte ani după ce mi se dăduseră 16 luni de trăit, m-am trezit din operație pentru a auzi cuvintele pe care le credeam imposibile: „Am reușit totul”.”

Katie a subliniat: „Studiile clinice nu vor fi răspunsul pentru fiecare diagnostic, dar trebuie să fie luate în considerare, nu să fie o idee de ultimă oră.

„Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă este diagnosticată cu cancer, discutați cu medicul dumneavoastră despre studiile clinice disponibile.

„Acest lucru ar putea necesita obținerea unei a doua opinii – care, în mod ideal, se face înainte de a începe orice tratament.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel