Sari la conținut

O tânără de 34 de ani, sănătoasă, urmează să fie eutanasiată chiar de ziua ei. Cum este posibil

Susă foto: The Sunday Times

Jolanda Fun, o tânără sănătoasă, va fi eutanasiată, săptămâna viitoare, în ziua în care va împlini 34 de ani. Aceasta a profitat de ocazie pentru a-și pregăti din timp invitațiile la înmormântare, pe care a inscripționat: „Născută din dragoste, lăsată să plece în dragoste”. Mesajul reflectă decizia ei de a căuta liniștea după o viață de luptă, „După o viață în care a luptat greu, a ales pacea pe care și-a dorit-o atât de mult”.

Rezidentă în North Brabant, Olanda, Fun a explicat într-un interviu acordat The Sunday Times săptămâna trecută motivele care au determinat-o să opteze pentru eutanasiere. Deși este sănătoasă din punct de vedere fizic, trăiește cu o tristețe profundă și stări de depresie constantă. Diagnosticată cu probleme de sănătate mintală la vârsta de 22 de ani, a urmat diverse terapii fără succes, ceea ce i-a împiedicat să-și mențină un loc de muncă stabil. Acum doi ani, când a aflat de la un consilier că eutanasierea este o opțiune legală, a decis că aceasta este singura soluție pentru ea. „Vreau să scap de viață”, a mărturisit ea.

O tânără sănătoasă va fi eutanasiată

Cu siguranță, Jolanda Fun a traversat o viață plină de provocări. Se confruntă cu tulburări alimentare, depresie recurentă, autism și dificultăți de învățare. Totuși, considerarea eutanasiei ca soluție pentru aceste probleme pare a fi o capitulare.

Într-un context mai larg, situația lui Fun nu este izolată în Olanda. La începutul lunii, a fost raportat un alt caz similar, al unei tinere sănătoase fizic, Zoraya ter Beek, de 28 de ani, care a optat pentru eutanasie din cauza depresiei și autismului.

Deși majoritatea cazurilor de sinucidere asistată sau eutanasie în Olanda, țara care a legalizat această practică în 2002, au implicat persoane cu afecțiuni terminale, solicitările bazate pe probleme psihiatrice sunt în creștere. În 2010, numai două persoane au cerut eutanasie pentru probleme de sănătate mintală, în timp ce în 2019 numărul acestora a ajuns la 68, crescând la 138 în anul precedent.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel