O tânără desfigurată de o tumoră uriașă a primit un nou chip

O tânără desfigurată de o tumoră uriașă a primit un nou chip
O tânără desfigurată de o tumoră uriașă a primit un nou chip

O femeie din Polonia de 26 de ani desfigurată de o tumoră uriașă a fost supusă unui transplant facial total.

Îaninte de operație, tânăra pe nume Joana nu putea să mestece, să vorbească sau să înghită.

Dr. Adam Maciejewski, a supus-o pe tânără la o operaţie care a durat 23 de ore și speră că transplantul în care 80% din suprafața pielii i-a fost înlocuită îi va reda aceste funcții.

transplant

Joana a fost deformată de neurofibromatoză – o boală genetică care cauzeaza creșterea tumorilor benigne de-a lungul nervilor.

Afecțiunea i-a cauzat și probeleme cu oasele, dureri puternice, probleme cu vederea și cu auzul.

Deși mulți oameni moștenesc afecțiunea de la unul dintre părinți, în până la 50% din cazuri se dezvoltă aleatoriu dintr-o mutație genetică, înainte de naștere.

În ciuda aspectului lor alarmant, creșterile si umflaturile – numite neurofibroame- nu sunt canceroase sau contagioase.

Starea Joanei după operație este stabilă, iar tumora nu va reapărea deoarece pielea de pe noua ei față provine din gene diferite, potrivit expertului în genetică dr. Anand Saggar.

Acesta este al doilea transplant facial de acest gen care se realizează în Polonia. Primul a fost făcut în luna mai a acestui an tot de dr. Maciejewski şi echipa sa. Atunci, aceştia au operat un bărbat a cărui chip a fost distrus în urma unui accident. În cazul lui operaţia a durat 27 de ore şi a fost făcută la câteva săptămâni după producerea accidentului. Medicii spun că rezultatele obţinute în cazul acestuia sunt unele optimiste.

Primul transplant facial la nivel mondial a fost realizat în martie 2010, în cazul unui fermier a cărui chip fusese distrus în urma unui accident din cauza căruia nu mai putea respira, înghiţi şi vorbi.

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook