miercuri, iulie 28, 2021

O tânără din Marea Britanie a devenit unul dintre primii pacienți diagnosticați cu cancer din lume căruia i se injectează un vaccin care să îi distrugă celulele canceroase răpândite în corp, scrie cotidianul

britanic “The Independent”. Kelly Potter, în vârstă de 35 de ani, a fost diagnosticată în iulie 2015 cu cancer cervical în stare avansată și s-a înscris într-un program de testare a unui vaccin anticancer, în care sunt implicați 30 de pacienți voluntari.

Cercetătorii au conceput vaccinul pentru a stimula sistemul imunitar să reacționeze împotriva unei părți a celulei canceroase care îi permite să se multiplice încontinuu, fără să moară. Kelly Potter, care locuiește în Beckenham a fost repartizată pentru teste cu vaccin anticancer la Guy’s Hospital din Londra, pentru

că boala i-a afectat și alte zone ale corpului.

“Să fiu parte a acestui studiu, mi-a schimbat viața în bine. A fost o experiență foarte pozitivă și foarte interesantă. Mă simt onorată să fiu implicată. Am obținut cel mai bun tratament la Guy”, a spus pacienta.

Prima doză de vaccin i-a fost administrată pe 9 februarie, iar până acum a mai primit șapte doze. Doctorii au avertizat-o că ar putea să aibă simptome asemănătoare gripei, dar nu le-a avut, spune Kelly.

Vaccinul conține un mic fragment de proteină din enzima numită telomerază umană transcriptază inversă (hTERT), care permite

celulelor canceroase să se dividă continuu. Prin injectarea acestui antigen în sânge, sistemul imunitar este stimulat să genereze anticorpi care vor ataca doar celulele canceroase, lăsând intacte celulele normale și sănătoase, susțin medicii britanici.

“Sunt foarte puține tumori solide care nu ar răspunde unui astfel de tratament. Este un test în prima sa fază, dar suntem încrezători că este sigur. Dar, pentru a vedea dacă este sau nu eficient trebuie să așteptăm”, a declarat James Spicer, cercetător șef la Centrul de Cercetări St.Thomas din Londra.

Ultimele stiri

Parteneri