Sari la conținut

O TEORIE SURPRINZĂTOARE. DE CE nu se poate CONTROLA CANCERUL şi de ce RISCĂM TOŢI să ne îmbolnăvim

Cancer
Cancer

Cele mai multe tipuri de cancer nu sunt provocate nici de expunerea la substanţe toxice, nici de aşa-zişii factori de risc care au legătură cu stilul de viaţă modern, ci de mutaţiile genetice. Aceste fenomene nu pot fi controlate, în ciuda progreselor ştiinţei.

Dacă în urmă cu jumătate de secol, oamenii mureau mai degrabă din cauza bolilor cardiovasculare, astăzi, cancerul a ajuns inamicul numărul unu. Mai mult decât alte boli cronice, cancerul îşi are „izvorul” în structura genetică, pe care ştiinţa o poate controla doar într-o foarte mică măsură. Dacă în cazul copiilor şi adulţilor tineri, mai există şanse de tratament, în ceea ce îi priveşte pe vârstnici, cancerul este, de obicei, finalul. Celulele organismului se înmulţesc constant de-a lungul vieţii, iar în cadrul acestui proces apar anumite mutaţii. Uneori, acestea sunt provocate de factori carcinogeni, dar de cele mai multe ori, sunt „moştenite”. Celulele care se dezvoltă necontrolat pot da naştere unor tumori, scrie nytimes.com. Dacă pe partea de prevenţie câştigurile ştiinţei sunt clare, în ceea ce priveşte posibilităţile de tratament lucrurile nu stau chiar atât de bine. Între 15 şi 20% dintre toate tipurile de cancer sunt provocate de agenţi infecţioşi: cancerul de stomac a fost asociat cu bacteria Helicobacter Pylori, iar cel de col uterin, cu Virusul Papilloma-Uman (HPV). Vaccinurile pot elimina riscurile în cazul acestor tipuri de cancer. În ciuda avertismentelor mondiale, doar o mică parte dintre cancere a fost asociată cu expunerea la anumite substanţe toxice prezente în mediul înconjurător. Pentru majoritatea cancerelor, cauza este reprezentată de mutaţiile genetice care sunt o parte firească a vieţii multicelulare, conchid jurnaliştii de la New York Times.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel