Sari la conținut

O vitamină arhicunoscută poate combate cancerul de colon. Află care sunt cele mai importante surse

Bolnavii de cancer de colon care au un nivel ridicat de vitamina D în sânge au șanse mai mari de supraviețuire decât ceilalți, potrivit unui studiu publicat miercuri, în Journal of Clinical Oncology, bazat pe studierea evoluției postoperatorii a aproape 1600 de pacienți.

Acesta este primul studiu care face o corelație între supraviețuirea pe termen lung a pacienților cu cancer de colon și nivelul vitaminei D din sânge. S-au analizat probe de sânge de la aproape 1.600 pacienți care fuseseră operați de cancer la colon. S-a descoperit că prezența vitaminei D avea cel mai mare efect la bolnavii cu cancer în stadiul 2, atunci când tumora poate fi destul de mare, dar boala nu s-a extins în restul organismului.

Trei sferturi dintre pacienții cu cel mai mare nivel de vitamină D erau în viață la cinci ani după operație, în comparație cu mai puțin de două treimi dintre cei cu nivelurile de vitamina D cele mai mici.

Vitamina D, cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”, este produsă în organism atunci când pielea este expusă la soare. Vitamina se găsește și în unele alimentare, precum grăsimea din ficatul de pește, ouăle și peștele gras (somon, hering și macrou). Ea este cunoscută pentru rolul său de stimulent în absorbția calciului și în formarea oaselor. Unele studii au sugerat, de asemenea, o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și riscurile mai mari de a dobândi o seamă de afecțiuni acute și cronice.

Malcolm Dunlop, de la Universitatea din Edinburgh, care a condus realizarea studiului, a subliniat că descoperirile ‘sunt promițătoare, dar este important de reținut ca acesta este un studiu de observare’ și că sunt necesare studii clinice atent concepute înainte de a putea confirma dacă administrarea suplimentelor de vitamina D crește probabilitatea de supraviețuire a celor afectați de cancer la colon.

Cancerul de colon, numit și colorectal, se situează pe locul al doilea ca frecvență în Europa între toate tipurile de cancer, aproximativ 447.000 de noi cazuri fiind diagnosticate în 2012, a informat organizația umanitară Cancer Research UK, care a finanțat acest studiu.

Cercetătorii au declarat că intenționează să facă un studiu clinic pentru a testa dacă administrarea de vitamina D, în combinație cu chimioterapia, poate îmbunătăți rata de supraviețuire în cancerul de colon.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel