Oamenii de ştiinţă au descoperit ce se întâmplă în organism când mâncăm pepene

Pepenele este nu doar delicios, dar şi sănătos, datorită conţintului bogat de antioxidanţi care protejează, de pildă, de ateroscleroză prin reducerea nivelului de colesterol „rău”, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kentucky (Statele Unite).

Cercetătorii au descoperit că soarecii de laborator ce au urmat o dietă cu alimente bogate în grăsimi saturate au avut un nivel ridicat al grăsimilor în sânge. În grupul de control, animalele au primit apă, iar în cel principal suc de pepene.

După două luni, şoarecii care au consumat pepene au scăzut în greutate, constatându-se o reducere considerabilă a nivelului de grăsimi, fără afectarea masei musculare. Astfel, s-a descoperit că nivelul plasmatic al lipidelor a fost semnificativ mai scăzut al subiecţilor care au băut suc de pepene. În plus, au avut loc schimbări pozitive în ce priveşte reducerea leziunilor aterosclerotice la artere.

100 de grame de pepene, doar 38 de calorii

Experţii au listat o serie de beneficii ale consumului acestui fruct, care într-o cantitate de 100 de grame conţin doar 38 de calorii. De asemenea, pepenele conţine acid folic şi magneziu, care normalizează rata metabolică.

Pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare) li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza. Trebuie să se ia în considerare că două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă, potrivit doc.ro. Însă calitățile pepenelui roșu nu se opresc aici, fiind de ajutor, de exemplu, și la eliminarea deșeurilor din organism.

Pepenele verde este un fruct de vară bogat în nutrienți, dulce și suculent. Se crede că a fost cultivat pentru prima dată în nord-estul Africii în urmă cu 4.000 de ani. Totuşi, din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este mai recomandat decât cel roşu. Asta deoarece conţine mai multe proteine, magneziu, calciu și fibre, dar mai puțină fructoză (zahăr).

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

7 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

7 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

8 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

8 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

9 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar