Sari la conținut

Un nutriţionist celebru dezvăluie cea mai eficientă metodă de a alege un pepene bine copt şi dulce

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
beneficii dovedite ştiinţific

Din cuprinsul articolului

Pepenele este fructul vedetă al verii, fiind bogat în vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali, cu nenumărate beneficii asupra sănătății.

Pepenele verde este un fruct de vară bogat în nutrienți, dulce și suculent. Se crede că a fost cultivat pentru prima dată în nord-estul Africii în urmă cu 4.000 de ani. Totuşi, din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este mai recomandat decât cel roşu. Asta deoarece conţine mai multe proteine, magneziu, calciu și fibre, dar mai puțină fructoză (zahăr).

Cum se face testul sunetului?

Una dintre cele mai populare metode de a verifica dacă un pepene este copt este testul sunetului, iar dr. Mihaela Bilic ne învață cum să nu dăm greș și la ce trebuie să fim atenți pentru a-l alege pe cel mai bun.

Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon, cu condiția să fie rece și bine copt.

Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi.

Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt”, arată nutriționistul pe pagina sa de socializare.

„Forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce.

Nu nu ultimul rând, fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă. Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, argumentează medicul nutriţionist pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel