Sari la conținut

Oamenii de știință: Persoanele cu aceste boli TREBUIE să bea mai multă cafea

cafea si ciocolata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentul dulce care te face mai deștept

Vești bune pentru iubitorii de cafea – la anumite boli, consumul acesteia ar trebui crescut. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Coimbra.

În ce boli ar trebui să bei mai multă cafea?

Oamenii de știință au descoperit că creșterea consumului de cafea poate reduce severitatea bolii hepatice grase non-alcoolice la persoanele supraponderale cu diabet zaharat de tip 2. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nutrients.

Boala ficatului gras non-alcoolică (NAFLD) este un termen general pentru bolile hepatice cauzate de acumularea de grăsime în ficat. Aceasta poate duce la fibroză hepatică, ciroză și cancer.

NAFLD este rezultatul unui stil de viață nesănătos: lipsa de activitate fizică și o dietă bogată în calorii și grăsimi. La studiu au participat în total 156 de persoane cu greutate medie, aflate la limita inferioară a intervalului de obezitate, dintre care 98 aveau diabet de tip 2. Toți au furnizat probe de urină colectate în decurs de 24 de ore.

Oamenii de știință au examinat produsele naturale de descompunere a cafelei în organism găsite în urină. Ei au ajuns la concluzia că aportul de cofeină a fost asociat cu o reducere a fibrozei hepatice în cazul NAFLD și a probabilității de apariție a altor boli hepatice cronice. Pacienții cu niveluri mai ridicate de cofeină în urină au fost mai puțin predispuși la fibroză hepatică. Alți constituenți ai cafelei găsiți în urină au același efect.

Potrivit oamenilor de știință, polifenolii din cafea reduc stresul oxidativ din ficat, care la rândul său reduce riscul de fibroză și îmbunătățește metabolismul glucozei atât la persoanele sănătoase, cât și la persoanele supraponderale. Este posibil ca aceste efecte ale cafelei să fie, de asemenea, benefice în atenuarea poverii diabetului de tip 2.

cafea dimineata
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Ce se întâmplă cu imunitatea persoanelor care beau cafea

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Mulți oameni nu își pot imagina începutul zilei fără ea. Dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu imunitatea ta sub influența acestei băuturi?

Cafeaua și imunitatea – Care este legătura

Cafeaua în sine nu poate doborî sistemul imunitar, dar există mai multe moduri prin care îi poate afecta funcționarea.

Reacții alergice – unele persoane pot avea o reacție alergică la cafea. Aceasta poate provoca unele simptome, cum ar fi curgerea nasului, mâncărimi, erupții cutanate și chiar anafilaxie.

Reacțiile alergice pot afecta funcționarea sistemului imunitar, deoarece acesta își concentrează eforturile pentru a lupta împotriva alergenului. Acest lucru îi poate reduce capacitatea de a lupta împotriva altor infecții. Stresul – cafeaua conține cofeină, care este un stimulent al sistemului nervos central și poate declanșa un răspuns de stres în organism. Stresul prelungit poate slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții.

Conservanți și aditivi dăunători – cafeaua poate conține diverși aditivi alimentari, cum ar fi conservanți, coloranți și arome, care pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar, potrivit The Health Site.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel