Sari la conținut

Obezitatea afectează viața sexuală. Află cum se poate trata

Impotenta, numita si disfunctie erectila, reprezinta imposibilitatea de a ajunge la si a mentine o erectie satisfacatoare pentru contactul sexual. Studiile arata ca aceasta afectiune apare adesea ca urmare a obezitatii, care are un efect considerabil asupra performantei sexuale a barbatilor, fiind responsabila de scaderea nivelului de testosteron din sange si de aparitia hipertensiunii, cu efecte negative asupra circulatiei sangvine din organele genitale. De asemenea, s-a observat ca in cazul barbatilor obezi mai tineri de 55 ani, aparitia disfunctiilor erectile a fost de patru ori mai mare decat in cazul celor care aveau o greutate normala, iar adolescentii care sufera de obezitate in perioada 14 – 20 de ani au cu 50% mai redus nivelul de testosteron decat ceilalti baieti de varsta lor.

Disfunctia erectila prezenta la mai putin de 20% din numarul contactelor sexuale nu intra in aria patologiei actului sexual, insa atunci cand proportia contactelor sexuale nereusite depaseste 50%, putem vorbi despre un efect advers secundar al obezitatii.

Disfunctia erectila prezenta la mai putin de 20% din numarul contactelor sexuale nu intra in aria patologiei actului sexual, insa atunci cand proportia contactelor sexuale nereusite depaseste 50%, putem vorbi despre un efect advers secundar al obezitatii.

Impotenta este diferita de alte dificultati care impiedica contactul sexual, cum ar fi lipsa dorintei sexuale, probleme cu ejacularea sau cu orgasmul, apreciindu-se ca aproximativ 5% dintre barbatii cu varsta de 40 de ani si intre 15% – 25% din barbatii cu varsta de 65 de ani resimt efectele disfunctiei erectile pe termen lung.

„In cele mai multe cazuri, disfunctia erectila este asociata cu excesul de grasime abdominala, bolile cardiovasculare si diabetul zaharat de tip 2, toate acestea caracterizand o stare cunoscuta in prezent sub numele de sindrom metabolic. Se estimeaza ca barbatii cu un IMC (indice masa corporala) mai mare de 28,7 sunt cu 30% mai predispusi la disfunctia erectila, fata de cei cu un IMC normal, mai mic sau egal cu 25. S-ar putea ca procentul de barbati supraponderali sau obezi care sufera de impotenta sa se apropie chiar de 79%. Insa, conform cercetarilor, pierderea in greutate ca urmare a dietei sau a chirurgiei bariatrice, este asociata cu imbunatatiri ale functiei sexuale pentru o treime dintre barbatii obezi care sufera de impotenta”, a declarat domnul doctor Serban Vasile, medic primar chirurg in cadrul Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Explicatia stiintifica

Relatia dintre obezitate si disfunctia erectila devina si mai clara atunci cand sunt intelese urmatoarele doua lucruri: cat de important este fluxul de sange pentru desfasurarea normala a functiei sexuale si cum afecteaza obezitatea sistemul vascular.

O erectie este, in principiu, un eveniment cardiovascular, fiind rezultatul cresterii fluxului sangvin. Daca sangele nu poate circula normal deoarece vasele de sange, la randul lor, nu se pot dilata normal, atunci apare o diminuare a functiei erectile. Desi nu s-a descoperit exact mecanismul prin care apare impotenta, se pare ca obezitatea deterioreaza endoteliul vascular (o componenta importanta a peretelui vascular), care, daca nu functioneaza corect, nu va furniza indeajuns sange catre organele genitale pentru a produce sau mentine o erectie. Prin urmare, capacitatea unui barbat de a avea si de a mentine erectia depinde de starea de sanatate a sistemului sau circulator, mai exact de starea in care se afla vasele care transporta sangele.

La randul lui, sistemul vascular este alterat de obezitate. Mancarurile pline de grasimi si sedentarismul, ca factor al ingrasarii, contribuie la ingustarea si intarirea arterelor (ateroscleroza) – astfel incat colesterolul se aduna din ce in ce mai mult pe peretii arterelor.

„Asa cum arteroscleroza, in cazul localizarii la nivelul vaselor coronariene, poate  provoaca aparitia infarctului miocardic, poate la fel sa afecteze usor micile vase de sange ce duc spre organele genitale. Afectarea acestora poate chiar sa preceada afectarea altor vase si astfel disfunctia erectila sa fie una din primele manifestari ale bolii arterosclerotice”, a spus dnul. Dr. Serban Vasile.

„Nu in ultimul rand, o alta cauza a disfunctiei erectile este constituita de tulburarile neuro-hormonale aparute ca efect al excesului de tesut adipos. Cantitatea de estrogen din organism creste, in detrimentul celei de testosteron, ducand in acest fel la un alt tip de dezechilibru raspunzator pentru disfunctiile erectile”, a completat dnul. Dr. Serban Vasile.

Tratarea impotentei ca urmare a pierderii in greutate

Dupa cum era de asteptat, studiile arata ca pierderea greutatii in exces are un efect profund pozitiv asupra functiei sexuale. In urma unui studiu clinic efectuat in Napoli, Italia, s-a observat ca 32% dintre barbatii obezi care au pierdut 5% din greutatea lor (20 kg) au reusit sa isi restabileasca functia sexuala.

Avand in vedere faptele prezentate, si mai ales faptul ca un indice de masa corporal mai mic este asociat cu imbunatatirea functiei sexuale la barbati si alte multe beneficii de sanatate, este evident ca eliminarea excesului de greutate este primul pas catre o calitate a vietii mai buna.

O metoda sigura si extrem de eficienta in acest sens este chirurgia bariatrica, care permite pierderea kilogramelor in plus intr-un ritm multumitor.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel