Sari la conținut

Boala gravă la care România e campioană și complicațiile ei: diabet, hipertensiune, infertilitate, varice

fast-food

Obezitatea este principala cauză a producerii bolilor cronice netransmisibile. În România există o adevărată epidemie de obezitate. Mai mult datele statistice arată că ne situăm pe locul al treilea în clasamentul țărilor europene care au un număr mare de persoane obeze în rândul populației adulte, dar și al copiilor. Un român din trei este supraponderal și unu din patru este obez, susțin alte studii.

Obezitatea nu este doar o simplă problemă cosmetică sau estetică, ci o boală cronică extrem de severă, care implică riscuri majore pentru sănătate și determină scăderea speranței de viață cu 5 până la 20 de ani. Medicii susțin că riscurile obezității sunt mereu mai mari dacă gradul obezității este mai mare și dacă este prezentă forma abdominală a bolii. Dintre complicațiile obezității, cele mai frecvente sunt diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, infertilitatea, varicele, apneea în somn, steatoza hepatică, infarctul miocardic.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că alimentația nesănătoasă cauzează 14 milioane de decese din care, consumul scăzut de fructe și vegetale: 1,7 milioane de decese. De asemenea, sedentarismul, unui dintre factorii de risc ai obezității este implicat în 3,2 milioane de decese. Practic, tot OMS susține că numărul de persoane cu obezitate la nivel mondial s-a dublat în ultimii 20 de ani. Mai mult, în Europa, acest număr s-a triplat și grav este că continuă să crească în mod îngrijorător în rândul copiilor și al adolescenților. Ultimele date statistice arată că, în Europa, supraponderea afectează 30-70%, iar obezitatea 30% dintre adulți. Iar 70% din populația globului trăiește în țări în care obezitatea ucide mai mult decât subnutriția.

De ce apare obezitatea:

Acumularea de grăsime este cauzată de un dezechilibru energetic, adică un aport caloric mai mare decât consumă corpul. Astfel, rezultă un plus de energie care se depozitează sub formă țesutului gras. Atunci când acesta este în exces apare obezitatea, caracterizată prin creșterea în greutate. Grăsimea este formată din trigliceride, localizate în celule numite adipocite care formează țesutul gras sau adipos. Adipocitele sunt celule specializate în secreția unor substanțe care se numesc adipokine și care au un rol important în metabolism.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul obezității trebuie realizat sub îndrumarea medicului specialist în boli de nutriție și constă în modificarea stilului de viață, dietă strictă, exerciții fizice și în funcție de fiecare pacient în parte, tratament medicamentos. Atenție! Copii obezi nu au voie să ia pastile dacă nu au 16 ani.

Obezitatea poate fi prevenită!

Obezitatea poate să fie combătută prin evitarea sedentarismului și prin educația populației de a face mișcare și de a mânca corect, sănătos.

OMS definește obezitatea ca o boală severă, costisitoare rezultată din acumularea excesivă în organism a țesutului adipos, care se însoțește de creșterea în greutate, de multiple riscuri și boli, scăzând speranța de viață dar și calitatea vieții.

Astfel, trebuie să ai o alimentație cât mai sănătoasă, să mănânci din abundență verdețuri, legume, fructe proaspete, cereale integrale, lapte degresat, brânză slabă, carne slabă și pește. Nu consuma dulciuri și nu bea sucuri din comerț. Va trebui ca regimul tău alimentar să fie stabilit de medicul specialist nutriționist.

Este bine să ai o activitatea fizică constantă, intensă. Începe să combați sedentarismul prin alergări ușoare, înot, ciclism, fă măcar 30-50 de minute de sport zilnic.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: