sâmbătă, iulie 31, 2021

Obezitatea este o boală, o afecțiune care este caracterizată de creșterea greutății corporale și care apare în urma lipsei de corelare dintre aportul caloric crescut și cheltuielile energetice reduse.

Astăzi, obezitatea a devenit la nivel mondial o adevărată pandemie. Află cum scapi de kilogramele în plus. Mai grav este că obezitatea care se instalează în copilărie este un real pericol pentru viața de adult, iar acesta este și unul dintre principalii factori de risc ai  bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2, sindromul de apnee în somn, sau diferite tipuri de cancer – cancerul de colon, cancerul de prostată, cancerul de sân sau cel ovarian.

 Factorii favorizanți ai obezității sunt:

 • Consumul caloric ridicat.
 • Anumite obiceiuri nocive, așa cum este mâncatul seara,

  la ore târzii din noapte. Consumul exagerat de dulciuri sau de sucuri.

 • Moștenirea genetică.
 • Alimentele de tip fast-food, alimentația nesănătoasă, plină de e-uri.
 • Lipsa sportului în copilărie, statul prea mult în fața calculatorului sau al televizorului.
 • Sedentarismul este un factor comportamental care favorizează obezitatea.
 • Stresul, anxietatea, depresia sunt factori de natură psihologică care predispun la apariția poftelor alimentare, practic acel individ va avea o senzația acută de foame emoțională.
 • Afecțiuni hormonale, boli situate la nivelul tiroidei.
 • Efectele adverse ale unor

  medicamente.

Uite ce trebuie să faci să scapi de kilogramele în plus:

Este important să mergi la un medic nutriționist sau la un dietetician care îți poate face o evaluare și în urma ei să-ți spună din ce să fie alcătuit regimul tău alimentar. Nu sunt indicate dietele prea restrictive fiindcă imediat ce ai încetat să le mai urmezi, te vei îngrășa la loc. Trebuie să mănânci la ore fixe, dacă este posibilă, să renunțe la făinoase, la carbohidrați, la alimentația procesată sau la mâncarea prăjită. Consumă însă cât mai multe fructe și legume, nu trebuie să renunți complet la dulciuri, dar

să le consumi cu strictețe. Important este și sportul, fă cât mai multă mișcare, mergi la sală, sau pur și simplu mergi pe bicicletă sau aleargă. Dar sportul trebuie făcut zilnic și nu ocazional dacă vrei să fie benefic în procesul de slăbire.

Ultimele stiri

Parteneri