miercuri, iunie 29, 2022

Obezitatea. Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este un grup de boli pulmonare care include bronșita cronică și emfizemul. Fumatul sau expunerea la poluanții atmosferici cauzează, de obicei, BPOC. Aceasta devine din ce în ce mai frecventă, afectând aproximativ 392 de milioane de persoane din întreaga lume.

Obezitatea. Factor de risc în boala pulmonară obstructivă cronică

Unele cercetări au identificat obezitatea ca fiind un factor de risc pentru BPOC. Medicii definesc obezitatea ca având un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare. Numărul persoanelor cu obezitate la nivel mondial este, de asemenea, în creștereSursa de încredere.

Te-ar mai interesa: Cancer pulmonar: Semnele precoce care trebuie să t...

BPOC și obezitatea au o relație complexă și oarecum paradoxală. BPOC poate face dificilă gestionarea obezității, iar obezitatea poate face ca respirația cu BPOC să fie și mai dificilă.

Dar unele studiiSursa de încredere par să indice faptul că persoanele cu BPOC și obezitate au rezultate mai bune decât cele fără obezitate. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru. Relația dintre cele două afecțiuni nu este bine înțeleasă, iar rezultatele studiilor sunt contradictorii, așa că este nevoie de mai multe cercetări.

Acest articol va trece în revistă ceea ce știm despre modul în care cele două afecțiuni se afectează reciproc și despre cum puteți ajuta la gestionarea ambelor afecțiuni.

Te-ar mai interesa: Horoscop 29 iunie: Ce zodii au un final de lună de...

Cum afectează obezitatea boala pulmonară obstructivă cronică?

Într-o analiză a studiilorSursa de încredere, cercetătorii au constatat că pacienții cu BPOC au fost mai predispuși să aibă și obezitate decât populația generală. Între timp, obezitatea pare să fie mai puțin frecventă la persoanele cu BPOC severă decât la populația generală.


Obezitatea poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea BPOC

Un studiu a constatat că, cu cât nivelul de obezitate este mai ridicat, cu atât riscul de BPOC este mai mare la cei care nu au fumat niciodată. Fumatul este una dintre cauzele majore ale BPOC.

Te-ar mai interesa: Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a inf...

În timp ce obezitatea poate avea, fără îndoială, unele avantaje de protecție în anumite situații, ea scade, de asemenea, calitatea vieții celor care suferă de BPOC. Ea poate îngreuna gestionarea BPOC, potrivit unui studiu din 2018.

Dispnee
Dispneea înseamnă dificultăți de respirație și poate fi moderată sau severă. BPOC provoacă leziuni pulmonare, iar multe persoane cu această afecțiune pot avea probleme de respirație uneori, deoarece plămânii lor nu sunt capabili să funcționeze corect. Pacienții dintr-un studiu din 2017 care aveau ambele afecțiuni au avut o dispnee mai gravă.

Te-ar mai interesa: Ce este recomandat să mănânci în funcție de ZODIE...

Obezitatea poate provoca sau agrava dispneea. Prea multă grăsime în jurul plămânilor îi poate comprima, făcându-i să lucreze mai greu și mai puțin eficient.

Este posibil ca dispneea cauzată de obezitate să nu răspundă la intervențiile pentru BPOC. Reducerea cantității de grăsime din jurul plămânilor vă poate ajuta să respirați mai bine. Concentrarea asupra modalităților de a avea mai multă activitate fizică vă poate ajuta să vă gestionați greutatea.

Te-ar mai interesa: Cercetători români: DESCOPERIRE legată de SARS-CoV...

Funcția pulmonară

Există unele indicii că cei cu obezitate au mai puține șanse de a se confrunta cu hiperinflația pulmonară, dar studiile nu au fost concludente.Sursa sigură Hiperinflația apare atunci când aerul rămâne blocat în plămâni, dar nu poate ieși înapoi din cauza unor leziuni, așa cum se observă uneori la pacienții cu BPOC.

Dar cercetările arată că obezitatea are un impact negativ asupra bolilor respiratorii. Presiunea și constricția cauzate de o acumulare de grăsime în jurul inimii, plămânilor și peretelui toracic schimbă modul în care aceste organe funcționează în mod normal. Acest lucru poate face ca afecțiunile respiratorii să fie mai grave.

Alte afecțiuni

Obezitatea poate duce la, sau poate apărea împreună cu, alte afecțiuni grave care ar putea scădea calitatea vieții persoanelor cu BPOC. Acestea includ:

  • hipertensiune arterială
  • osteoartrită
  • diabet
  • insuficiență cardiacă congestivă

Pașii de urmat pentru a vă ajuta să gestionați ambele afecțiuni.

  • Renunțați la fumat. Dacă sunteți fumător, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă lăsați de fumat. De asemenea, evitați fumatul pasiv și poluarea aerului. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat, faceți un plan cu echipa dumneavoastră de îngrijire a sănătății.
  • Alegeți tratamentele potrivite. Opțiunile de tratament pentru BPOC includ medicamente, programe de respirație și alte intervenții. Va trebui să colaborați cu medicul dumneavoastră sau cu echipa de asistență medicală pentru a alege combinația potrivită pentru dumneavoastră. O îngrijire medicală bună și consecventă este extrem de importantă.
  • Dieta sănătoasă. Unele alimente vă pot ajuta să vă gestionați eficient greutatea și să respirați mai bine. Asociația Americană a Plămânilor recomandă să mâncați mai multe cereale integrale, fructe, carne slabă și anumite tipuri de grăsimi. Ar trebui să evitați carnea grasă, grăsimile saturate și carbohidrații simpli.
  • Fiți activi din punct de vedere fizic. Exercițiile fizice vă pot ajuta să vă gestionați greutatea și simptomele BPOC. Dacă nu știți de unde să începeți, mersul pe jos poate funcționa pentru dvs. indiferent de IMC. Antrenamentul de rezistență vă poate ajuta să vă îmbunătățiți compoziția corporală, potrivit healthline.com.

Poate obezitatea să provoace BPOC?

Nu, dar poate agrava simptomele și poate cauza alte probleme, cum ar fi bolile de inimă.

BPOC poate îngreuna gestionarea obezității, deoarece persoanele care suferă de BPOC au adesea probleme de respirație. De asemenea, acestea se pot confrunta cu oboseală, ceea ce face mai dificilă pregătirea exercițiilor fizice și a alimentelor sănătoase.

Fumatul este de departe cea mai mare cauză a BPOC. Este, de asemenea, posibil să se îmbolnăvească de BPOC din cauza poluării aerului sau a muncii în ocupații cu risc.

De reținut! BPOC și obezitatea sunt boli care pot fi prevenite și tratate. Relația dintre cele două este neclară.

Obezitatea pare să aibă efecte dăunătoare la pacienții cu BPOC

Dar ratele de exacerbare și de mortalitate sunt mai mici în cazul celor cu obezitate. Este important atât să vă gestionați greutatea, cât și să vă tratați BPOC cu ajutorul echipei medicale.

Există modalități eficiente de a vă asigura că rămâneți hrănit și că vă mențineți o greutate sănătoasă, ceea ce vă va îmbunătăți starea generală de sănătate și perspectivele.

BPOC nu poate fi vindecată, dar echipa dvs. medicală vă poate ajuta să dezvoltați un plan individualizat pentru a încetini progresia acesteia și pentru a aborda obezitatea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private