Sari la conținut

Principalul factor de risc în boala de reflux gastroesofagian

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome reflux gastroesofagian

În ultima vreme ai observat că ai arsuri la stomac sau dureri în piept iar uneori tușești deși nu ești fumător? Nu trata aceste simptome cu indiferență. Mergi la medic pentru o evaluare. Este posibil să ai boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune digestivă cronică în care acidul din stomac ajunge în esofag ducând la iritarea mucoasei esofagiene. Astfel apar primele simptome precum arsuri, eructații (râgâieli), regurgitații, durere în piept și uneori se asociază cu leziunile esofagiene. Practic, BRGE se declanșează atunci când cantitatea de conținut gastric care refulează în esofag este peste limitele normale.

Afecțiunea poate să apară la orice vârstă, deși de regulă, adulții de peste 40 de ani se confruntă cu această problemă medicală. Cei mai afectați sunt bărbații. De asemenea, și femeile gravide pot avea acestă simptomatologie, dar în cazul lor simptomele dispar după naștere.

Principalele simptome sunt:  

  • Pirozisul – senzația de arsură retrosternală inferioară, care poate iradia spre baza gâtului. Acestă senzație este prezentă mai ales după masă și de regulă atunci când ai mâncat grăsimi, fast-food, ciocolată sau alte dulciuri, sau când mâncarea a fost prea condimentată.
  • Regurgitația – refularea conținutului gastric în cavitatea bucală.
  • Disfagie – dificultate la înghițirea bolului alimentar.
  • Deglutiție dureroasă – durerea la înghițirea bolului alimentar.
  • Durere toracică ( nu are nicio legătură cu existența unei probleme la inimă).
  • Tuse persistentă
  • Răgușeală și senzația de nod în gât.
  • Apariția frecventă a sughițului.

Care sunt factorii favorizanți ai BRGE:

Medicii spun că există două tipuri de factori: interni și externi. Cei interni sunt cei congenitali. Practic este cazul celor care se nasc cu un sfincter esofagian slab sau cei care au esofagită. Printre factorii externei se regăsesc: alimentația nesănătoasă compusă din grăsimi, mâncare procesată, condimentată, picantă și abuzul de dulciuri. De asemenea, tot la acești factori se regăsește și administrarea unor medicamente, fumatul, consumul de alcool în exces, hernia hitală, diabetul zaharat sau obezitatea. Datele statistice arată că persoanele obeze au un risc dublu de a face BRGE față de cei care nu au obezitate.

Cum se pune diagnosticul de BRGE:

Medicul specialist gastroneterolog îți va recomanda în primul rând o endoscopie digestivă superioară. Aceasta, spun specialiștii, este cea mai eficientă metodă de vizualizare directă a interiorului esofagului, a stomacului și duodenului. Totodată, endoscopia permite, atunci când este necesar, și recoltarea unei probe de țesut (biopsie) care ulterior va fi trimisa pentru examinarea la microscop a modificărilor celulare. De asemenea, endoscopia poate depista și complicațiile BRGE, cum este de exemplu, esofagul Barrett. De asemenea, medicul îți va recoamanda și PH-metria esofagiană, adică o monitorizare a pH-lui esofagian timp de 24 ore.

Principalele complicații ale BGRE sunt:  esofagita de reflux, ulcer esofagian, stenoza peptică, sindromul Barrett.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian vizează două aspecte: modificarea stilului de viață și în primul rând adoptarea unei diete sănătoase, oprirea fumatului, renunțarea la alcool și scăderea în greutate. În al doilea rând, tratamentul va cuprinse și administrarea unor medicamente. Rar, atunci când medicamentele nu au niciun rezultat se va ajunge la operație.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel