Sari la conținut

Obezitatea. Boala periculoasă care poate contribui la apariția și progresia unor boli grave

obezitatea, o boală periculoasă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Obezitatea este o boală periculoasă care împărtășește caracteristici cheie cu cancerul

Obezitatea. Deși obezitatea a fost recunoscută ca o boală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 1948, identitatea sa ca boală poate să nu fie recunoscută în același mod ca și alte afecțiuni de sănătate.

Obezitatea și cancerul au mai multe asemănări. Acest lucru este de o importanță crucială la nivel mondial , având în vedere creșterea dramatică a numărului de adulți și copii afectați, inclusiv în Canada.

La fel ca și cancerul sau alte boli recunoscute medical, obezitatea ar trebui considerată serios ca atare de opinia publică. Nu numai că obezitatea în sine este o boală, dar poate contribui și la apariția și progresia cancerului și a altor boli , cum ar fi diabetul, ateroscleroza, atacul de cord și accidentul vascular cerebral .

obezitatea, o boala grava
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Obezitatea are câteva caracteristici majore cu cancerul

Motive multifactoriale: ambele boli nu prezintă o cauză unică cunoscută, ceea ce poate face ca prevenirea și tratamentul să fie dificile.

Obezitatea nu se datorează pur și simplu stilului de viață individual de consum ridicat de calorii sau niveluri scăzute de exerciții fizice, deoarece echilibrul dintre aportul și cheltuielile de energie poate fi înclinat în orice direcție de genetică, mediu, precum și de alți factori care nu sunt complet înțeleși .

Metastaze: Ca și cancerul, obezitatea poate implica metastaze , ceea ce înseamnă că boala se poate răspândi în alte părți ale corpului.

În cazul obezității, aceasta ia forma unor depozite de grăsime ectopică, care apar atunci când țesutul adipos (de grăsime) nu poate stoca toate trigliceridele în exces , un tip de lipide sau grăsime.

Trigliceridele se acumulează apoi dincolo de locațiile lor normale, inclusiv în jurul organelor. În obezitate, grăsimea se poate depune pe inimă, ficat, în vasele de sânge și chiar pe creier. Aceste depozite pot modifica funcția organelor vitale și pot avea efecte devastatoare asupra sănătății unui individ.

Dezvoltare progresivă și etape: Obezitatea , ca și cancerul, se poate dezvolta progresiv pentru a ajunge la stadii avansate dăunătoare. Unul dintre motivele pentru care oamenii pot considera obezitatea ca o boală mai puțin gravă decât cancerul este că pot acorda mai multă atenție etapelor cancerului.

De fapt, atât obezitatea, cât și cancerul ar putea avansa progresiv în absența unui diagnostic și a unei intervenții adecvate. Cu toate acestea, decesele care provin din obezitate sunt cel mai adesea atribuite unor potențiale boli consecutive (cum ar fi evenimentele ischemice cardiovasculare sau chiar cancerul) și neglijează impactul esențial al obezității.

Recidivă

Cei care au câștigat lupta cu obezitatea, au experimentat reapariția bolii. Un exemplu bun este văzut în serialul TV The Biggest Loser. Concurenții care au slăbit în emisiune s-au îngrășat ​​la loc, potrivit activebeat.com.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: