Sari la conținut

Obiceiul care reduce cu peste 70% șansele de a face diabet

medic endocrinolog, despre diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semn de diabet

Timp de mulți ani, profesioniștii din domeniul sănătății au recomandat menținerea unui stil de viață sănătos, astfel încât organismul să rămână puternic și să fie pregătit să prevină și să combată diferite tipuri de boli. Printre obiceiurile pozitive care ar trebui să prevaleze la fiecare persoană se numără alimentația sănătoasă, exercițiile fizice constante și un somn bun.

Dacă acest lucru nu se face și o persoană abuzează de consumul de alimente sau produse încărcate cu grăsimi nocive, zahăr și sodiu, iar pe lângă aceasta practică un stil de viață sedentar și nu doarme bine, riscă să fie atacată de o afecțiune gravă.

De exemplu, una dintre bolile care afectează oamenii în diferite părți ale lumii, din cauza stilului de viață nesănătos, este diabetul, care este o tulburare metabolică cronică cauzată de niveluri ridicate de glucoză în sânge.

„Diabetul este o boală în care nivelurile de glucoză (zahăr) din sânge sunt foarte ridicate. Glucoza provine din alimentele pe care le consumați. Insulina este un hormon care ajută glucoza să ajungă în celule pentru a le furniza energie. În cazul diabetului de tip 1, organismul nu produce insulină. În cazul diabetului de tip 2, cel mai răspândit tip, organismul nu produce sau nu utilizează insulina în mod corespunzător. Fără suficientă insulină, glucoza rămâne în sânge”, explică Medline Plus, US National Library of Medicine.

Citeste si:

„În timp, o cantitate prea mare de glucoză în sânge poate cauza probleme grave. Poate afecta ochii, rinichii și nervii. Diabetul poate provoca, de asemenea, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și necesitatea amputării unui membru. Femeile însărcinate pot dezvolta, de asemenea, diabet, numit diabet gestațional”, adaugă organizația.

De menționat că principalele simptome ale acestei boli sunt setea crescută și urinarea frecventă, creșterea apetitului, răni care nu se vindecă, infecții care apar și dispar, probleme de vedere, pierderea în greutate fără motiv, oboseală sau slăbiciune, printre altele.

Obiceiul care reduce cu peste 70% șansele de a face diabet

Dacă o boală metabolică cronică, cum ar fi diabetul, nu este tratată corespunzător, poate fi fatală. De aceea, este de o importanță vitală ca persoanele care suferă de diabet să urmeze sfaturile profesioniștilor din domeniul sănătății.

La fel ca majoritatea bolilor, diabetul poate fi prevenit. Există un obicei foarte special care ar trebui făcut în mod regulat pentru a preveni această afecțiune. Acesta este practicarea exercițiilor fizice sau a activității fizice, a constatat un studiu. Riscul de apariție a acestei afecțiuni este redus chiar și cu până la 70 %.

Într-un studiu, care a analizat practica de exerciții fizice a unui grup de persoane, s-a constatat că „cei care făceau mai mult de o oră de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă pe zi aveau un risc cu 74% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2″. Acest rezultat s-a menținut chiar și atunci când au fost luați în considerare alți factori, cum ar fi riscul genetic”, relatează platforma online Urgent 24.

„Activitatea fizică de intensitate moderată este, de exemplu, mersul pe jos în pas vioi sau grădinăritul. Activitatea fizică de intensitate viguroasă include alergarea, dansul aerobic sau mersul pe bicicletă în pantă”, adaugă site-ul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.