Sari la conținut

Obiceiul extrem de periculos care duce la pierderea timpurie a vederii și formarea cataractei

Obiceiul extrem de periculos care duce la formarea cataractei, o afecțiune care se formează în cristalin și împiedică lentila să se concentreze corect asupra luminii.

Cataracta este o zonă tulbure care începe să se formeze atunci când proteinele din ochi formează aglomerări.

Cataracta crește încet și împiedică vederea pe termen lung. Este posibil să aveți cataractă la ambii ochi, dar de obicei nu în același timp; persoanele în vârstă sunt mai predispuse.

Această afecțiune împiedică cristalinul să prelucreze viziunile în mod clar și să le trimită către retină. Funcția retinei este de a converti lumina care vine prin lentilă în semnale. Aceste semnale sunt procesate de nervul optic care le transportă către creier.

Obiceiul extrem de periculos care duce la pierderea timpurie a vederii și formarea cataractei

Fumatul duce la scăderea sănătății ochilor. Poate avea un impact dăunător asupra unor părți ale ochilor, esențial pentru o vedere clară. Această afectare poate cauza pierderea vederii, vedere încețoșată, câmpul vizual redus sau chiar orbirea completă.

Fumatul vă poate afecta:

  • Retina: O parte esențială a ochilor care procesează lumina și căptușește interiorul ochiului.
  • Lentila: Lentila permite luminii să ajungă în retină și permite ochilor să se concentreze asupra diferitelor obiecte situate.
  • Macula: Această parte foarte sensibilă a retinei permite o vedere clară.

Este adevărat și cercetările științifice sugerează că fumatul este un factor de risc major din spatele anumitor boli oculare care duc în cele din urmă la pierderea completă a vederii și la orbire.

În plus, țigările vă expun un risc mai mare pentru aceste două complicații oculare:

  • Cataractă: formarea de nori în cristalinul ochiului, împiedicând procesarea clară a imaginilor.
  • Degenerescența maculară legată de varstă sau DMLV: este degradarea maculei ochiului în timp, declanșând pierderea vederii în centrul ochiului.

Un raport din 2004 al chirurgului general al SUA privind consecințele fumatului asupra sănătății a raportat că fumatul te face de două-trei ori mai vulnerabil la dezvoltarea cataractei și de patru ori mai riscant pentru DMLV decât persoanele care evită fumatul.

Cataracta si fumatul

În cele mai multe cazuri, pentru persoanele care fumează, cataracta crește de-a lungul anilor și riscul scade odată ce îmbătrânești. Fumatul crește și mai mult șansele de a dezvolta cataractă.

Semnele și simptomele timpurii ale cataractei pot trece neobservate. Dar, pe măsură ce se înrăutățesc, capacitatea de a avea o vedere clară vede o scădere rapidă. Câteva semne și simptome descrise de US Food and Drug Administration sunt:

1.  Cataracta

  • Vedere tulbure sau încețoșată
  • Culori care par decolorate
  • Sensibilitate la lumină
  • Probleme în a vedea noaptea
  • Viziune dublă

2. DMLV

  • Pierderea vederii centrale trebuie să vedeți detaliile drept înainte
  • Zone neclare sau ondulate în vederea centrală
  • Dificultăți în recunoașterea fețelor
  • E nevoie de mai multă lumină pentru a citi sau a face alte sarcini

Este important de știut că simptomele pot fi vizibile în stadiile incipiente ale bolii la. Prin urmare, este esențial să faceți examene regulate de ochi.

Renunțarea la fumat poate proteja ochii?

Riscul de a dezvolta cataractă și AMD poate fi redus semnificativ doar renunțând la obiceiul de a fuma.

Dacă fumați țigări și ați observat unele modificări ale vederii, discutați cu medicul dumneavoastră și programați un examen oftalmologic.

Renunțarea la fumat vă poate încetini agravarea stării și vă poate păstra vederea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel