Sari la conținut

Obiceiul prost care te face să arăți cu 10 ani mai bătrân

riduri
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Obiceiul prost care te face să arăți cu 10 ani mai bătrân. Un nou studiu sugerează că somnul agitat ar putea să te facă să te simți cu până la 10 ani mai în vârstă, conform unui studiu citat de Daily Mail. Cercetătorii au efectuat două studii pentru a investiga dacă calitatea somnului poate influența percepția asupra îmbătrânirii.

În primul rând, au solicitat celor 429 de participanți să țină un jurnal al vârstei subiective timp de 30 de zile, precum și să înregistreze numărul de nopți în care au avut un somn insuficient. Analiza datelor a relevat că pentru fiecare zi suplimentară de somn insuficient, vârsta subiectivă a participanților a crescut cu aproximativ 0,23 ani.

Pierderea nopților, obiceiul prost care te face să arăți mai bătrân

Ulterior, 182 de persoane au participat la un studiu de privare a somnului, fiind limitate să doarmă doar patru ore pe noapte, timp de două nopți. Concluziile au indicat că această privare a somnului i-a făcut pe participanți să se simtă cu aproximativ 4,44 ani mai în vârstă în comparație cu cei care au avut un somn de 9 ore pe noapte.

De asemenea, s-a observat că trecerea de la starea de veghe la cea de somn a fost asociată cu o creștere a percepției asupra vârstei cu până la 10 ani în ambele studii.

Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia și-au publicat concluziile în revista Proceedings of the Royal Society B. Aceștia au subliniat că mulți oameni se simt mai tineri decât vârsta lor reală și că obiceiurile de somn pot juca un rol crucial în determinarea acestei percepții.

Se pare că sentimentul de a fi mai tineri decât vârsta calendaristică este asociat cu o viață mai lungă, o sănătate mentală și fizică mai bună, și trăsături psihologice pozitive, au concluzionat cercetătorii.

Alte obiceiuri care te îmbătrânesc prematur

Există mai multe obiceiuri nesănătoase care pot accelera procesul de îmbătrânire. Acestea includ:

  • Expunerea excesivă la soare: Soarele emite radiații ultraviolete care pot deteriora pielea și pot provoca apariția ridurilor, petelor solare și pierderea elasticității pielii. Lipsa utilizării cremelor de protecție solară poate agrava acest efect.
  • Fumatul: Fumatul este asociat cu îmbătrânirea prematură a pielii, datorită substanțelor chimice nocive din țigări care reduc circulația sângelui în piele și duc la formarea ridurilor și la pierderea elasticității.
  • Consumul excesiv de alcool: Alcoolul deshidratează organismul și poate conduce la apariția ridurilor și a petelor pe piele. De asemenea, poate agrava problemele existente, cum ar fi roșeața și acneea.
  • Dieta neechilibrată: O dietă bogată în zahăr și alimente procesate poate duce la creșterea în greutate, inflamații și deteriorarea pielii. Consumul insuficient de fructe, legume și grăsimi sănătoase poate afecta aspectul general al pielii.
  • Stresul cronic: Stresul prelungit poate afecta sănătatea pielii, accelerând procesul de îmbătrânire și contribuind la apariția ridurilor, a petelor solare și a altor semne de îmbătrânire prematură.
  • Lipsa exercițiilor fizice: Activitatea fizică regulată este importantă pentru menținerea unei circulații sanguine sănătoase și pentru îmbunătățirea tonusului muscular, ceea ce poate contribui la un aspect mai tânăr al pielii.

Aceste obiceiuri nesănătoase pot avea un impact semnificativ asupra aspectului și sănătății pielii, făcându-te să pari mai în vârstă decât ești în realitate. Adoptarea unui stil de viață sănătos și a unor obiceiuri bune pot ajuta la menținerea unui aspect tânăr și sănătos al pielii pe termen lung.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel