Sari la conținut

Obiceiul zilnic care îți crește riscul de cancer fără să-ți dai seama

Un duș sau o baie  fierbinte este o modalitate foarte bună de relaxare. Însă, nicioadată nu am suspecta că de fapt ne scăldăm în ceva catagalogat de Agenția pentru Protecția Mediului ( EPA ) drept pesticide.  Potrivit articolului ”Clor, cancer, boli de inimă” publicat de Global Healing Center: ” ” Există o mulțime de motive de îngrijorare bine întemeiate cu privire la clor. Când clorul este adăugat în apă se combină cu alți compuși naturali și formează Trihalometan (produsi de clorinare) sau THM. Acești produși secundari dunt cancerigeni și declanșează producerea de radicali liberi în organism provocând deteriorarea celulelor”.  Environmental Defense Fund avertizează că deși concentrațiile acestor substanțe cancerigene ( THM ) sunt mici oamenii de știință cred că sunt responsabile pentru cea mai mare parte din cazurile de cancer din Statele Unite.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă un studiu pe mai multe femei din Connecticut, care a scos la iveală că voluntarele cu cancer de sân au niveluri mult mai ridicate de produși secundari de clorinare comparativ cu femeile sănătoase.

De asemenea o cercetare realizată în Spania a descoperit o incidență mai mare a cancerului vezical la persoanele expuse la clor prin baie, duș, ingestie și înot în piscine . Toxinele sunt mai ușor de absorbit prin porii deschiși de apa fierbinte dar și prin prin inhalare de cloroform – un produs secundar toxic de clorinare a apei. În articolul ” Te îmbolnăvește dușul zilnic? , ” cercetătorul Chris Kresser spune: ” În timp ce corpul nostru poate filtra o mare parte din clorul din apa de băut, inhalarea THM și a altor produse secundare de clorinare este mult mai dăunătoare, deoarece sub clorul sub formă de vapori intră direct în fluxul de sânge. ”

Conform EPA expunerea la cloroform afectează sistemul nervos central și ficatul și poate provoca, de asemenea, depresie și iritabilitate.

Cum îți poți reduce riscul

Există câteva metode simple și eficiente de a reduce contactul cu clorul.

– Dizolvă 1000 de miligrame de vitamina C în apa de baie pentru a neutraliza clorul și cloramina cu până la 99%

– Fă dușuri mai scurte

– Redu temperatura apei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.