Sari la conținut

Obiceiuri care cresc în secret riscul de osteoporoză

Obicei care duce la osteoporoza
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos caracterizată prin pierderea masei osoase și deteriorarea structurii țesutului osos, ceea ce duce la fragilitate și fragilitate crescută a oaselor. Aceasta este o boală progresivă și frecvent întâlnită, în special la femei după menopauză, dar poate afecta și bărbații și persoanele mai tinere.

Obiceiuri care cresc riscul de osteoporoză. Osteoporoza este o afecțiune în care oasele devin extrem de fragile și fragile. Persoanele cu osteoporoză prezintă un risc mai mare de fracturi osoase bruște și neașteptate, în special la nivelul șoldului, încheieturii mâinii și coloanei vertebrale.

Corpul uman se descompune în mod constant și înlocuiește țesuturile osoase. Cu toate acestea, odată cu îmbătrânirea (sau din cauza modificărilor hormonale sau a lipsei de calciu și Vitamina D), rata de creare de noi țesuturi osoase încetinește și rata de descompunere a osului devine mai rapidă.

Osteoporoza poate afecta femeile și bărbații, dar femeile, în special în stadiul de menopauză, sunt expuse unui risc ridicat. Mulți oameni nu au simptome până când nu experimentează o fractură osoasă.

Dieta extrem de săraca in calorii

Dieta extrem de scăzută în calorii nu numai că are ca rezultat o alimentație proastă, dar poate face și antrenamentul periculos. Când o privim din perspectiva corpului uman, o dietă săracă în calorii, chiar dacă este sănătoasă din punct de vedere nutritiv, poate avea consecințe negative asupra sănătății oaselor.

Exercițiile fizice și aportul scăzut de calorii pot avea un impact mare asupra rezistenței oaselor

Efectele pot fi mai grave dacă îl asociați cu exerciții și antrenamente greșite. Acest lucru este important de luat în considerare în special pentru femei, deoarece, odată cu vârsta, sănătatea oaselor lor începe să scadă în mod natural. Așadar, exercițiile fizice și aportul scăzut de calorii pot avea un impact mare asupra rezistenței oaselor și pot prezenta un risc de fractură.

obiceiuri care cresc riscul de osteoporoza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Stilul de viață inactiv
În timp ce exercițiile cu o dietă săracă în calorii pot fi periculoase pentru sănătatea oaselor, persoanele care nu fac deloc exerciții își cresc și riscul de osteoporoză. În viața de zi cu zi, perioadele lungi de imobilitate pot fi problematice pentru sănătatea oaselor tale. Studiile au arătat că comportamentele sedentare pot dura până la șase până la opt ore, iar acest lucru poate crește până la 10 ore la persoanele în vârstă. Acest tip de comportament poate avea un efect negativ asupra densității minerale osoase.

Lipsa de calciu și vitamina D
Fără îndoială, obținerea suficientă de calciu reduce riscul de fractură. Cantitatea recomandată de vitamina D este de 600 UI pe zi până la vârsta de 70 de ani și 800 UI după 70 de ani. Unii oameni pot avea nevoie de o cantitate mai mare pentru a atinge un nivel bun de vitamina D în sânge. Poate fi dificil să-l obții din alimente, așa că te poți baza și pe suplimente de vitamina D.

Alcool și tutun
Fumatul de țigări și consumul de alcool cresc semnificativ riscul de osteoporoză. Cercetările indică faptul că fumatul poate duce la pierderea osoasă și crește șansele de fractură. Este deosebit de periculos dacă ai o greutate corporală mică și o dietă proastă. Modificările hormonale datorate fumatului modifică activitatea celulelor osoase. Dar vestea bună este că renunțarea poate ajuta, iar efectele sunt reversibile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel